Gerechtelijk onderzoek nog lang niet afgerond

© Belga

Precies één jaar na de treinramp in Buizingen op 15 februari 2010 is de oorzaak nog altijd onduidelijk.

Volgens de woordvoerder van het Brusselse parket Jean-Marc Meilleur is de eindfase van het gerechtelijk onderzoek nog lang niet in zicht. Onderzoeksrechter Jeroen Burm wacht immers nog op een reeks technische verslagen.

Niemand is al in verdenking gesteld. Het onderzoek heeft nog niet kunnen uitklaren of het gaat om een technisch mankement of een menselijke fout. De vraag blijft of de bestuurder van de stoptrein uit Leuven, die lateraal inreed op de IC-trein naar Luik, een rood seinlicht negeerde. De bestuurder van de stoptrein blijft bij zijn oorspronkelijke versie van de feiten. Hij ontkent dat hij door een rood licht reed, zegt Jean-Marc Durieux, woordvoerder van ACOD Spoor.

Bestuurder terug aan het werk
De treinramp eiste 19 levens en zorgde voor meer dan 170 gewonden. De betrokken bestuurder is ondertussen terug aan het werk. In afwachting van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek, moet hij zich echter beperken tot het uivoeren van administratieve taken.

Zowel de vakbonden als de nabestaanden van de slachtoffers vinden dat de NMBS onvoldoende aandacht had voor de veiligheid, zelfs al stelt het gerecht vast dat de ramp te wijten is aan een menselijke fout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content