Buizingen: En toen werd het stil

© Reuters

Dinsdag is het precies één jaar geleden dat in Buizingen twee passagierstreinen op elkaar botsten.

In de ochtendspits van maandag 15 februari 2010 botste een stoptrein uit Leuven met een behoorlijke snelheid op een IC-trein naar Luik. De trein uit Leuven reed in op de flank van de trein naar Luik waardoor de voorste wagons volledig werden verwoest.

Er vielen 19 doden, waaronder de bestuurder van de trein uit Luik, en meer dan 170 mensen raakten gewond. Al snel na de botsing werd de omvang van de ramp duidelijk, maar toch bestond er lange tijd onduidelijkheid over het precieze aantal slachtoffers. Later werd immers nog een slachtoffer onder een treinstel gevonden. De hulpverleners verzorgden de hele voormiddag lichtgewonden in een nabijgelegen sportcentrum in Buizingen. De zwaardere gewonden werden door ambulances naar ziekenhuizen in de omgeving gevoerd. Ruim twee weken na de ramp waren alle treinen geruimd en kon het treinverkeer hervat worden.

Oorzaak

Over de oorzaak van de ramp is er nog onduidelijkheid. Volgens de woordvoerder van het Brussels parket Jean-Marc Meilleur zit het onderzoek nog lang niet in de eindfase. Het onderzoek heeft nog niet kunnen uitklaren of het gaat om een technisch mankement of een menselijke fout. Er is nog niemand in verdenking gesteld. De vraag blijft of het seinlicht voor de trein vanuit Leuven op rood stond. De bestuurder van de stoptrein uit Leuven ontkent dat hij door een rood licht reed.

Ondertussen is die bestuurder terug aan het werk, maar in afwachting van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek moet hij zich beperken tot het uitvoeren van administratieve taken.

Veiligheid

De NMBS startte een intern onderzoek, maar weigert daarover te communiceren. Volgens de slachtoffers en de vakbonden had de spoorwegmaatschappij onvoldoende aandacht voor de veiligheid.

Om de negentien slachtoffers te herdenken, zullen de treinbestuurders van vakbond ASTB een jaar na de ramp, op dinsdag 15 februari 2011 om 8.18 uur, symbolisch negentien minuten halt houden. In Buizingen vond afgelopen zaterdag al een herdenkingsplechtigheid plaats, waarbij een gedenksteen werd onthuld voor de slachtoffers. Zondag volgde een stille mars in Bergen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content