Zachartsjenko, leider van separatistische beweging in Oost-Oekraïne, omgekomen bij bomexplosie

Aleksandr Zachartsjenko © Belga Image

In Oost-Oekraïne is Aleksandr Zachartsjenko, de leider van de zelfuitgeroepen republiek Donetsk, om het leven gekomen. Dat melden Russische media vrijdag. Hij stierf naar verluidt bij een bomexplosie in een café in Donetsk.

In Oost-Oekraïne is Aleksandr Zachartsjenko, de leider van de zelfuitgeroepen republiek Donetsk, om het leven gekomen. Dat melden Russische media vrijdag. Ze houden Oekraïne voor de aanslag verantwoordelijk, zo bericht het Russische agentschap Interfax. De 42-jarige Zachartsjenko stierf naar verluidt bij een bomexplosie in een café.

Bij de ontploffing raakten ook drie personen gewond. Het gaat onder andere om de minister van Financiën van het gebied. Volgens de autoriteiten werden verschillende mensen opgepakt. De Oost-Oekraïense oblasten Donetsk en Loehansk splitsten zich in 2014 af van Oekraïne. Bij de oorlog tussen de door Rusland gesteunde separatisten en de Oekraïense regeringstroepen werden al meer dan 10.000 mensen gedood.

De leider van de rebellenstaat wou Oekraïne met zijn ‘Volksrepubliek Donetsk’ opnieuw dichter bij Rusland brengen. De regering in Kiev beschouwt het grondgebied van de rebellenstaat als ‘bezet gebied’.

Partner Content