Oekraïne maakt 'Russische bezetting' van Oost-Oekraïne officieel

18/01/18 om 18:20 - Bijgewerkt om 18:20

Bron: Belga

Het Oekraïense parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd die het gewapende conflict in het oosten van het land bestempelt als een 'tijdelijke Russische bezetting'. Moskou reageerde met de waarschuwing dat Kiev 'een nieuwe oorlog' aan het voorbereiden is.

Oekraïne maakt 'Russische bezetting' van Oost-Oekraïne officieel

Oekraïense soldaten © Reuters

De wet die de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loegansk in de Donbass-regio door Rusland bezet gebied noemt, werd door 280 afgevaardigden (van de 450) goedgekeurd. De wet komt er minder dan een maand nadat Washington besliste om Oekraïne van dodelijke wapens te voorzien. De wet geeft ook aan dat het heroveren van het gebied officieel het regeringsleger toekomt. Tot dusver was die taak weggelegd voor de Oekraïense veiligheidsdiensten.

Kiev en haar Westerse partners beschuldigen al sinds het begin van de burgeroorlog in het oosten Rusland ervan achter het verzet van de Russischtalige bevolking van de Donbass-regio te zitten.

De strijd in Oost-Oekraïne blijft intussen voortgaan, ondanks de vredesakkoorden van Minsk. Die worden in feite door alle betrokkenen aan hun laars gelapt.

Behalve Moskou reageerden ook de rebellen woedend op de wet. De wet 'spreekt de akkoorden van Minsk tegen', zei Aleksandr Zachartsjenko, de leider van de republiek Donetsk. Volgens Moskou betekent de wet het definitieve einde van 'Minsk'.

De Oekraïense president Petro Porosjenko reageerde uiteraard geheel anders. Hij bewierookte in een tweet de stap in de richting van 'het herintegreren van bezette Oekraïense gebieden'.

Onze partners