Bronnen binnen de partij meldden aan DPA dat het gaat om Manuela Schwesig en Malu Dreyer, minister-president in respectievelijk Mecklenburg-Vorpommern en Rijnland-Palts, en Thorsten Schäfer-Gümbel, SPD-voorzitter in de deelstaat Hessen.

Bij de Europese verkiezingen eindigden de sociaaldemocraten als derde partij, na de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de Groenen. Diezelfde dag werden in Bremen, tot voor kort een belangrijk SPD-bolwerk, verkiezingen gehouden, en ook daar scoorde de partij slecht.

Het zondag aangekondigde ontslag van Nahles stortte de partij in chaos. De centrumlinkse SPD zit met Merkels CDU in de Duitse regering, maar na het verlies bij de Europese verkiezingen gaan alsmaar meer stemmen op om uit de regering te stappen.

Ook de christendemocraten van Merkel houden maandag crisisberaad.

Andere partijen, zoals de Groenen, die Linke en de AfD, verhevigen intussen de oproep tot nieuwe verkiezingen. Het partijbestuur van de SPD zit maandag samen in Berlijn over wat de volgende stappen moeten zijn.

Het is nog niet duidelijk of de voor december geplande partijdag, met de verkiezing van een nieuwe partijtop, vervroegd zal worden. Tot die partijdag zou de partij door het trio geleid moeten worden. In de Bondsdag zal Nahles als SPD-fractieleider opgevolgd worden door Rolf Mützenich.

Nahles maakte zondag bekend dat ze zich volledig terugtrekt uit de nationale politiek.

Bronnen binnen de partij meldden aan DPA dat het gaat om Manuela Schwesig en Malu Dreyer, minister-president in respectievelijk Mecklenburg-Vorpommern en Rijnland-Palts, en Thorsten Schäfer-Gümbel, SPD-voorzitter in de deelstaat Hessen.Bij de Europese verkiezingen eindigden de sociaaldemocraten als derde partij, na de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de Groenen. Diezelfde dag werden in Bremen, tot voor kort een belangrijk SPD-bolwerk, verkiezingen gehouden, en ook daar scoorde de partij slecht. Het zondag aangekondigde ontslag van Nahles stortte de partij in chaos. De centrumlinkse SPD zit met Merkels CDU in de Duitse regering, maar na het verlies bij de Europese verkiezingen gaan alsmaar meer stemmen op om uit de regering te stappen. Ook de christendemocraten van Merkel houden maandag crisisberaad. Andere partijen, zoals de Groenen, die Linke en de AfD, verhevigen intussen de oproep tot nieuwe verkiezingen. Het partijbestuur van de SPD zit maandag samen in Berlijn over wat de volgende stappen moeten zijn. Het is nog niet duidelijk of de voor december geplande partijdag, met de verkiezing van een nieuwe partijtop, vervroegd zal worden. Tot die partijdag zou de partij door het trio geleid moeten worden. In de Bondsdag zal Nahles als SPD-fractieleider opgevolgd worden door Rolf Mützenich. Nahles maakte zondag bekend dat ze zich volledig terugtrekt uit de nationale politiek.