Elektriciteitspanne dreigt door teveel zon voor zonnepanelen

© Thinkstock

De zon heeft tijdens het Pinksterweekend bijna pannes veroorzaakt op het elektriciteitsnetwerk. In de zomer dreigt hetzelfde probleem omdat zonnepanelen dan teveel stroom opwekken.

Tijdens het Pinksterweekend stond ons land dicht bij een black out. Dat komt neer op het uitvallen van het volledige elektriciteitsnetwerk.

Het Nieuws van vtm meldde dat hoogspanningsbeheerder Elia een overschot aan energie moest ‘evacueren’. Reden: er was door het goede weer veel energie opgewekt door zonnepanelen en windmolens (meer dan 1.500 MW), terwijl de vraag bijzonder laag was: 6.400 MW.

Overschot

Omdat er op de markt een evenwicht moet zijn aan aanbod en vraag van elektriciteit, diende een overschot aan energie geëvacueerd te worden, zegt de woordvoerster van Elia.

Zo is er enerzijds uitvoer geweest naar Frankrijk, en is anderzijds aan de klassieke producenten – bijvoorbeeld de kerncentrales – gevraagd om hun productie te verminderen. Deze zomer dreigen soortgelijke situaties nog meer voor te komen.

Flexilibiteit

Elia wil dat in de toekomst er meer flexibiliteit komt in het beheer van het net, en dat producenten zouden moeten kunnen worden gevraagd om nog minder (klassieke) stroom te produceren.

Als de stroom niet kan worden geëvacueerd, dreigen grote pannes in het elektriciteitsnetwerk. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content