‘Eigenlijk wil niemand met de N-VA’

'Charles Michel (rechts) heeft vicepremier Reynders volstrekt niet in de hand' © ImageGlobe
Han Renard
Han Renard Han Renard is redacteur bij Knack

Het FDF wil een cordon sanitaire rond de N-VA leggen, MR-kopstuk Didier Reynders koestert soms sympathie voor de N-VA, en de PS gruwt van de N-VA maar houdt zich op de vlakte. Bij de Franstaligen geen gesloten front, of toch?

‘Het FDF heeft er alle belang bij dat de communautaire vendetta levend wordt gehouden,’ zegt ULB-politicoloog Pascal Delwit, ‘en pleit dus voor een cordon sanitaire. Hoe meer er over de N-VA wordt gesproken, hoe beter het hen uitkomt.’ Maar geen enkele andere Franstalige partij treedt het FDF op dit punt bij.

Dan is er de ‘hypothese-Siegfried Bracke’, vervolgt Delwit. Als de N-VA sterk zou scoren in Vlaanderen en de PS in Wallonië zou verliezen, zouden sommige Franstalige liberalen er geen graten in zien om na de verkiezingen van 2014 een rechtse federale regering op de been te brengen, met de N-VA en zonder de PS.

N-VA kip zonder kop

MR-voorzitter Charles Michel noemde de N-VA een kip zonder kop, maar dat is ook voor zijn eigen partij van toepassing. Volgens Charles Michel is de N-VA immers voor geen haar te vertrouwen en beseffen kiezers die om sociaaleconomische redenen voor de N-VA stemmen niet dat ze daarmee het land in gevaar brengen.

Maar een heel ander geluid klinkt er (soms) bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). De ene dag zegt hij dat er best zaakjes te doen zijn met de N-VA, de andere dag wil hij verder met de PS van premier Elio Di Rupo.

‘Dat is typisch Reynders’, aldus Delwit. ‘Il bouge beaucoup. Hij zit er niet mee om vaak en snel van politieke strategie te veranderen. Een beetje zoals Nicolas Sarkozy in Frankrijk. Nu eens zegt hij: de N-VA, waarom niet? Maar dat is natuurlijk koren op de molen van de PS. Die wil niet liever dan tijdens de campagne te kunnen zeggen: een stem voor de MR, is een stem voor een regering met separatisten. En dus zegt hij een week later weer wat anders – naargelang het hem uitkomt. Die solonummertjes zijn lastig voor partijvoorzitter Charles Michel, die zijn vicepremier volstrekt niet in de hand heeft.’

PS wacht af

PS, Ecolo en CDH huiveren bij de gedachte opnieuw met de N-VA rond de tafel te moeten gaan zitten, maar ze houden zich voorlopig publiekelijk nog wat in. ‘De PS wil van de N-VA geen martelaar maken’, zegt Delwit. ‘En dus zegt PS-voorzitter Magnette dat hij liever niet met de N-VA in zee gaat, maar dat zijn partij het oordeel van de Vlaamse kiezers afwacht.

‘ Zeg nooit nooit, maar in de grond wil geen enkele Franstalige partij het met de N-VA aanleggen, denkt Delwit. ‘Ook de MR niet. Vergeet ook niet dat er in 2014 ook regionale meerderheden moeten worden gevormd en de MR er wat graag opnieuw bij zou zijn. Dan kun je de PS op federaal niveau beter niet in de oppositie duwen.’

Partner Content