Didier Reynders wordt informateur

© Belga

Koning Albert II heeft de regering in lopende zaken gevraagd de Kamer een begroting voor te leggen. Didier Reynders moet binnen de twee weken de mogelijkheid van een institutioneel akkoord onderzoeken.

Nadat gewezen koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte begin dit jaar al een eerste keer ontslag nam, vroeg de vorst de regering in lopende zaken op 10 januari al om de begroting 2011 voor te bereiden, om zo beter te doen dan de doelstellingen van het Europees stabiliteitsprogramma.

Europese eisen
De koning vraagt de regering nu niet meer om de begroting voor te bereiden, maar om die zelf ook op te stellen. Daarnaast moet ze de “nodige maatregelen nemen om in de nabije toekomst te beantwoorden aan de Europese eisen op het vlak van begrotingsbeleid en structurele hervormingen voor de eerstkomende jaren”.

Het paleis refereert zo aan de eisen waaraan België moet voldoen in het kader van het Europese semester. In april moet ons land de budgettaire krachtlijnen voor 2012 en een nationaal hervormingsprogramma indienen.

Koning Albert II vroeg Leterme overigens ook nog dat de regering van lopende zaken “alle maatregelen zou nemen op economisch, sociaal en financieel vlak om het welzijn van de burgers te vrijwaren”.

Twee weken voor Didier Reynders

Woensdag kwam ook Didier Reynders langs bij de koning. De vicepremier, minister van Financiën en aftredende MR-voorzitter kreeg van de vorst de opdracht om binnen de twee weken de mogelijkheid van een institutioneel akkoord te onderzoeken.

Reynders moet dus in twee weken aftasten wat communautair mogelijk is. Het gaat volgens de mededeling van het paleis om Brussel-Halle-Vilvoorde, de herfinanciering van Brussel, de duurzame financiering van de federale staat en de bevoegdheidsoverdrachten aan de gefedereerde entiteiten, hun financiering en hun responsabilisering. Bedoeling is dat de MR-voorzitter op woensdag 16 februari een rapport klaar heeft over zijn informatieopdracht.

Reynders verklaarde woensdagavond in de Kamer in een korte toelichting dat hij in een eerste fase contact zal opnemen met voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. Later zal hij de twee winnaars van de verkiezingen spreken: N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo.

Reacties

In een reactie op de formatietaak van Reynders zei N-VA-voorzitter Bart De Wever “dat het logisch is dat na 7 maanden zonder doorbraak de liberale partijen een kans krijgen om hun voorstellen af te toetsen”. CD&V-voorzitter Wouter Beke liet weten dat zijn partij ook met Reynders “op een verantwoordelijke wijze” zal samenwerken. Open Vld hoopt dat de aanstelling van Didier Reynders een eerste stap is “richting oplossing”, terwijl de PS belooft dat ze zich “constructief” zal blijven opstellen om een oplossing te vinden.

Gefotografeerde nota

Na het ontslag van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte vorige woensdag ging de vorst meteen van start met een nieuwe ronde van consultaties. Hij ontving de voorbije dagen de voorzitters van de zeven partijen die tot nu toe onderhandelden over een communautair akkoord en – voor het eerst sinds de verkiezingen van midden vorig jaar – ook de voorzitters van de liberale partijen Open Vld en MR. De PS- en N-VA-voorzitters Elio Di Rupo en Bart De Wever kwamen dinsdag al laatste aan bod.

Uit een gefotografeerde nota van Di Rupo blijkt dat de PS nog altijd pleit voor een regering van nationale eenheid, een standpunt dat aan Vlaamse zijde niet meteen op luid applaus werd onthaald. De N-VA bestempelde het voorstel van Di Rupo vorige week meteen als een theaterstukje.

Niet alle Vlaamse partijen waren er dinsdag overigens van overtuigd dat Di Rupo die boodschap ook aan de koning heeft overgebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content