Di Rupo: ergernis bij Vlaamse onderhandelaars

© Reuters

Aan de onderhandelingstafel van formateur Elio Di Rupo groeit de ergernis van de Vlaamse onderhandelaars omdat het niet vooruitgaat met de begroting.

Struikelblok in de opmaak van de begroting is de inspanning die gevraagd wordt van Vlaanderen en Wallonië om bij te dragen aan de sanering van de federale financiën. Om hier verder over te onderhandelen, is het wachten op een rapport van de Hoge Raad van Financiën die zijn saneringstraject van begin dit jaar moet updaten.

“Geen vragende partij”
“Ik was geen vragende partij om te wachten op een rapport over een actualisering van de cijfers”, liet Beke zich ontvallen. Het waren de liberalen die op zo’n verslag aandrongen.

Voor de start van het weekend hadden de onderhandelaars het bijna uitsluitend over het hoofdstuk energie, met daarin de luiken
over de kernuitstap en de nucleaire taks. Zondagnamiddag pikken ze de draad weer op met de sociaaleconomische thema’s.

Kernuitstap
Naar verluidt werd lang gedebatteerd over de kernuitstap. Zoals bekend voorziet de huidige wet op de kernuitstap dat in 2015 de drie oudste centrales van Doel I en II en Tihange I zouden sluiten. Eind 2009 sloot Electrabel een protocolakkoord met toenmalig premier Herman Van Rompuy over de levensduurverlenging van die drie centrales, waardoor ze pas tien jaar later zouden sluiten.

Over het principe van de uitstap zou niet echt discussie meer bestaan. Volgens sommige bronnen zou men het ook grotendeels eens zijn over de kalender van de uitstap volgens de bestaande wet. Anderen stellen echter dat er nog geen definitieve knopen werden doorgehakt.

Nucleaire rente

Ook het afromen van de nucleaire rente kwam aan bod. Dat is de winst die de energieproducenten boeken uit de afgeschreven centrales. Over het principe dat de taks hoger moet liggen dan de huidige 250 miljoen euro, zou iedereen aan tafel het eens zijn. De vraag is volgens welke methode een deel van die rente zou worden gerecupereerd. Een werkgroep boog zich vrijdagavond nog over het thema.

Rapport
Normaliter zouden de onderhandelaars het geactualiseerde rapport krijgen van de Hoge Raad voor Financiën over de verdeling van de saneringsinspanning tussen de verschillende entiteiten. Dat gebeurde vooralsnog niet. Minister van Financiën Didier Reynders zal pas maandag het rapport ontvangen.

Zaterdag staat een interne vergadering op de agenda van de formateur, waarop de update door de Hoge Raad voor Financiën tegen het licht wordt gehouden.

Zondag geven de onderhandelaars mekaar opnieuw rendez-vous. Dan snijden ze de hoofdstukken Overheidsbedrijven, Steun aan ondernemingen en Maatschappelijke Integratie aan. (Belga/EE)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content