Loonkloof tussen mannen en vrouwen het hoogst bij 55-64-jarigen

Het loonverschil tussen voltijds werkende vrouwen en mannen is bijna volledig weggewerkt. In Wallonië verdienen vrouwen gemiddeld zelfs meer dan mannen. © getty images

In België verdienden vrouwen in 2021 gemiddeld 5 procent minder dan mannen. Bij 55-plussers is de loonkloof tussen vrouwen en mannen het grootst.

Bij werknemers jonger dan 25 jaar is er nauwelijks sprake van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen zelfs 0,1 procent meer in die leeftijdscategorie. Boven de 35 jaar hebben mannen een hoger loon. Bij 35- tot 45-jarigen is er sprake van een genderloonkloof van 4,5 procent. Bij werknemers tussen 55 en 64 jaar gaat het zelfs om een verschil van 8,5 procent.

België op de vijfde plaats op Europees niveau

België doet het wel beter dan de meeste andere Europese landen als het gaat om gelijke uurlonen voor vrouwen en mannen. Alleen in Roemenië (3,6 procent), Slovenië (3,8 procent) en Polen (4,5 procent) is de loonkloof minder groot dan in België, en in Luxemburg verdienen vrouwen zelfs meer dan mannen. In alle andere lidstaten van de Europese Unie hebben mannen een groter loonzakje. De gemiddelde loonkloof op Europees niveau bedraagt 12,7%.

In vergelijking met tien jaar geleden is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in België met 4,4 procentpunt gedaald. In de Europese Unie verkleinde het verschil met 3,5 procentpunt.

Bron: Statbel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content