Welkom in de oud-maar-niet-dood-club: Hendrik Groen schrijft vervolg op culthit over bejaarden

Verstopt die dekselse Arnon Grunberg zich achter de bejaarde nom de plume Hendrik Groen? © GF

In ‘Zolang er leven is. Het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar’ werkt de mysterieuze Groen verder aan zijn hilarisch portret van de bejaardenindustrie.

‘Pogingen iets van het leven te maken’ van de verder onbekende Nederlandse auteur Hendrik Groen was verleden jaar een schot in de roos bij onze noorderburen. Groen komt nu met een vervolg op zijn spraakmakende debuut: ‘Zolang er leven is. Het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar’ (uitgeverij Meulenhoff).

Oud-maar-niet-dood-club

Welkom in de oud-maar-niet-dood-club: Hendrik Groen schrijft vervolg op culthit over bejaarden
© GF

‘Pogingen iets van het leven te maken’, was een als roman verpakt dagboek waarin Hendrik Groen (°1929) in korte stukjes ironisch zijn licht liet schijnen over het reilen en zeilen in een Amsterdams bejaardentehuis. Sindsdien werden er 70.000 stuks van verkocht, zijn de vertaalrechten aan 25 landen aan de man gebracht en komt er een tv-serie over.

Redenen genoeg dus voor de mysterieuze Groen om een vervolg te maken over de eigengereide bejaarden in een Amsterdams bejaardentehuis die opkomen voor hun waardigheid en lak hebben aan regelneverij en paternalisme. Samen met zijn bejaarde vrienden van hun clubje ‘Omanido’ (de oud-maar-niet-dood-club) bedenken ze allerlei leuke uitstapjes. En als het einde dan toch in zicht moest komen, is 9,50 euro voor een zelfgekozen dood geen geld, aldus Groen: “‘Ik ga eerst maar eens de brochure ‘Een waardig levenseinde onder eigen regie’ bestellen. Voor een mooie, rustige dood is 9,50 euro niet veel geld.”

Wie is Groen?

Ondertussen wordt er in Nederland druk gespeculeerd wie er zich achter het pseudoniem Hendrik Groen zou verstoppen. Uiteraard wordt aan de onvermijdelijke Arnon Grunberg gedacht, maar ook bestsellerauteur Kluun en stand-up comedian Paulien Cornelisse worden genoemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content