Boeken Van Homeros' 'Odyssee' tot een nieuwe kloeke roman van Peter Terrin: 10 beklijvende zomerboeken
Boeken Boeken 'Laat me maar wat krabbelen: ik hoef geen cadeaus of prijzen' Feesten voor zijn vijfenzeventigste vindt Walter van den Broeck eigenlijk tijdverlies want hij heeft nog zoveel te vertellen. Gesprek met een Vlaamse literaire coryfee die van geen ophouden wil weten.
Boeken Boeken 'Hoog tijd om onze traditie, niet die van het vendelzwaaien maar van de grote Europese cultuurwaarden, te herontdekken' N-VA-woordvoerder, Joachim Pohlmann, pleit in 'Een unie van het eigen' voor meer wij-gevoel en vooral verbeeldingskracht én opstand tegen het zielloze efficiëntiedenken.
Boeken Boeken 276 uur, 5 minuten en 24 seconden: zo lang schreef én schrapte Gie Bogaert aan zijn nieuwste roman Literatuurwetenschappers van de Antwerpse universiteit onderzochten met de computer nauwgezet het schrijfgedrag van Gie Bogaert in zijn nieuwste roman 'Roosevelt': ongeveer 40 procent van hetgeen hij schreef, belandde in de vuilnisbak, en meer van dat fraais.
Boeken Boeken Gie Bogaert: 'Net in deze onzekere tijden wordt verhalen vertellen belangrijker dan ooit' Nee, Gie Bogaert is al lang niet meer de vertolker van de stille generatie. In 'Roosevelt', zijn tiende roman ondertussen, wil hij vooral de stemmen van kleine mensen laten horen die in al hun wanhoop en machteloosheid blijven vechten.
Boeken Boeken 65 jaar 'Peanuts' met Snoopy en Charlie Brown in Haags boekenmuseum Tot 19 juni loopt er in het Haagse Meermannomuseum een kleine maar fijne tentoonstelling waarin 65 jaar geschiedenis van de bekende 'Peanuts'-strip wordt gereconstrueerd.
Boeken Boeken Geert Buelens' cultuurgeschiedenis van de sixties heeft nu al Duitse vertaling beet Pas in september verschijnt 'De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis' van dichter-literatuurhistoricus Geert Buelens maar nu al heeft uitgeverij Suhrkamp de Duitse vertaalrechten op zak.
Boeken Boeken David Van Reybrouck: 'Zonder bezielde boekhandels schrijven wij in het ijle' Op zijn Facebookpagina roemt David Van Reybrouck, schrijver van het Boekenweekessay dit jaar, het engagement van de boekhandelaar zonder wiens onverdroten inzet schrijvers het wel kunnen schudden.
Boeken Boeken Overnacht eens in een (Chinese) boekhandel Chinese boekhandels in Shanghai en Woehan spreiden het bedje voor klanten in hun boekhandels om zo extra inkomsten te genereren.
Boeken Boeken Leon de Winter: 'Loop het Europees Parlement uit en na 100 meter sta je in Afrika' Volgende week beginnen in Brussel de opnames voor 'Brussel', een 10-delige tv-serie waar de Nederlandse romanauteur Leon de Winter het scenario voor schreef.
Boeken Boeken David Van Reybrouck is hot in Nederland In de wekelijkse hitparade van de 60 best verkochte boeken in Nederland prijkt David Van Reybrouck op numero uno met zijn Boekenweekessay 'Zink'. Ook Griet Op de Beeck doet het er best aardig met een 5de verkoopsstek.
Boeken Boeken Bart Moeyaert en Aline Sax maken kans op Gouden Lijst-jeugdliteratuurprijs Bart Moeyaert, Aline Sax en Edward van de Vendel zijn nog in de running voor de Gouden Lijst, een Nederlandstalige jeugdliteratuurprijs die op woensdag 20 april wordt uitgereikt.
Boeken Boeken Gratis novelle van Esther Gerritsen tijdens Boekenweek Morgen gaat de jaarlijkse Boekenweek van start, in Nederland én Vlaanderen. Wie 12,5 euro aan Nederlandstalige boeken inslaat bij de boekhandelaar, krijgt er 'Broer' van Esther Gerritsen bovenop.
Boeken Boeken Eerste boekhandel in Europa die onmiddellijk je boek drukt in Parijs geopend In de States bestond het al langer maar nu kan je ook in een Parijse boekhandel het boek dat je zou willen onmiddellijk laten drukken voor dezelfde prijs als een regulier boek.
Boeken Boeken Chris De Stoop en Pieter Steinz op longlist Fintro Literatuurprijs Vanmiddag werden de 20 kanshebbers op de Fintro Literatuurprijs, de vroegere Gouden Boekenuil, bekend gemaakt met 6 literaire non-fictiewerken en 14 romans.
Boeken Boeken Van Orhan Pamuk tot Kenzaburo Oë: de Man Booker International Prize doet je de wereldliteratuur ontdekken De longlist van 13 in het Engels vertaalde romans van de Man Booker International Prize toont hoe divers de letteren zijn geworden in afkomst - van Brazilië tot Angola, Congo en Oostenrijk - maar ook in de de manier van vertellen.
Boeken Boeken Triomftocht literaire debutante Lize Spit duurt voort 'Het smelt', het debuut van Lize Spit, is al aan zijn vijfde druk toe, en wordt nu ook in het Spaans en Duits vertaald.
Boeken Boeken Libris Literatuurprijs kleurt helemaal Nederlands Bij de laatste 6 kanshebbers op de Libris Literatuurprijs is geen enkele Vlaamse auteur. Connie Palmen en Inge Schilperoord lijken de meeste kansen te hebben om hem op 9 mei te winnen.
Boeken Boeken Robert D. Kaplan en Ilja Leonard Pfeijffer blikvangers op Mind the Book-festival Vanaf dinsdag 8 maart tot en met zondag 13 maart slaat het jaarlijkse Mind the Book-festival zijn tenten op in de Gentse Vooruit deze keer.
Boeken Boeken Roger Raveel-collectie van Hugo Claus gaat onder de hamer Opmerkelijke loten op de veiling van huis Bernaerts: de hoogst persoonlijke kunstwerken die Rogeer Raveel sinds 1950 voor boezemvriend Hugo Claus maakte, worden medio maart openbaar verkocht.
Boeken Boeken Opnieuw hommeles over erfenis Jef Geeraerts De drie kinderen uit het eerste huwelijk van Jef Geeraerts vragen zich af waar hun deel van de erfenis van vader Jef Geeraerts blijft, en wijzen met de vinger naar Erwin Mortier en Lieven Vandenhaute die door Geeraerts via een stichting als zijn eerste erfgenamen werden aangeduid.
Boeken Boeken Postume 'Satan'-columns van Umberto Eco al 75.000 keer verkocht 'Papé satàn aleppe', de pas gepubliceerde bloemlezing van Umberto Eco's columns, is in Italië een schot in de roos. In het najaar verschijnt de bundel in Nederlandse vertaling bij Prometheus.
Boeken Boeken Griet Op de Beeck doet het weer 'Gij nu', de nieuwste verhalenbundel van Griet Op de Beeck staat al onmiddellijk bij verschijnen op nummer 1 in de top 10 van best verkochte fictie van afgelopen week terwijl Lize Spits spraakmakend debuut na een Noorse nu ook een Deense vertaling meekrijgt.
Boeken Boeken Scheidend uitgever Peter Quaghebeur: 'Pas je aan, of sterf' Peter Quaghebeur, nu nog uitgeefdirecteur van WPG België maar straks chef van SBS-televisie (Vier en Vijf) neemt geen blad voor de mond over literaire uitgeverijen die volgens hem veel conservatiever zijn dan de media.
Boeken Boeken Cartoonist GAL maakte postzegel voor eeuwfeest Emile Verhaeren Het is dit jaar in november 100 jaar geleden dat de Franstalige Belgische schrijver tijdens een dom treinongeval overleed. Bij wijze van eerbetoon maakte GAL een Verhaeren-postzegel waarmee de talrijke hommages in maart worden opgestart.
Boeken Boeken Hernieuwd islamitisch doodsvonnis tegen Salman Rushdie zet 600.000 dollar op het hoofd van de schrijver Zevenentwintig jaar na de eerste fatwa - of islamitisch vonnis van vogelvrijverklaring wegens godslastering - tegen de Indisch-Britse schrijver Salman Rushdie, hernieuwden diverse islamitische instanties in Iran de fatwa tegen de wereldberoemde auteur en beloven 600.000 dollar voor diens dood.
Boeken Boeken Umberto Eco, de Erasmus van onze tijd, is niet meer Umberto Eco die gisterenavond op 84-jarige leeftijd overleed, was de laatste der Europese humanisten. Hij was een speelse, spitse intellectueel die alle registers bespeelde en vooral opkwam voor de eigenzinnige esprit die vermalen dreigt te worden door de waan van de dag.
Boeken Boeken Amerikaanse schrijfster Harper 'To kill a mockingbird' Lee overleden De Amerikaanse auteur Harper Lee die in 1960 wereldberoemd werd met 'Spaar de spotvogel', haar debuutroman over racisme in het Zuiden van Amerika, overleed op 89-jarige leeftijd
Boeken Boeken Drink eens een kopje lekkere Kafkao of eet een groene Shakespear De Noor Christian Kjelstrup maakt furore met een knap staaltje zogenaamde food art: 100 portretten van klassieke schrijvers met een culinaire twist in hun naam die je kan opeten, of drinken.
Boeken Boeken Twintiger Lize Spit is topper in Vlaamse boekhandel terwijl tachtiger Hendrik Groen de Nederlandse top 10 domineert Hoe verschillend de Vlaamse van de Nederlandse literatuur wel is, bewijzen de wekelijkse hitparades van best verkochte boeken in Vlaanderen en Nederland.
Boeken Boeken Traag lezen én praten met Bavo Claes, Leo Pleysier, Annelies Verbeke en Connie Palmen Vanavond kan je op de 3e editie van het Slow Book Festival in Leuven in een intieme setting praten over én met Vlaamse en Nederlandse auteurs over hun nieuwste roman.
Boeken Boeken Diamanten Kogel gaat verrassend naar Nederlandse columniste Nausicaa Marbe Vanavond werd op het Antwerpse Stadhuis de Diamanten Kogel uitgereikt voor beste Nederlandstalige thriller aan de Nederlandse journaliste Nausicaa Marbe voor haar spannende zedenroman 'Smeergeld'.
Boeken Boeken Van de onvermijdelijke Michel Houellebecq tot kersvers eredoctor Alessandro Baricco: 20 topauteurs die kans maken op de Europese Literatuurprijs Zopas raakten de 20 genomineerde auteurs - én hun vertalers - bekend die in aanmerking komen voor de Europese Literatuurprijs voor beste Europese roman van het afgelopen jaar.
Boeken Boeken Jonge debutant Frederik Willem Daem moet alleen Marente de Moor laten voorgaan als beste verhalenschrijfster Marente de Moor krijgt voor 'Gezelllige verhalen' de J M.A. Biesheuvelprijs voor beste verhalenbundel van afgelopen jaar. De Vlaamse debutant Frederik Willem Daem strandt met 'Zelfs de vogels vallen' op een eervolle tweede plaats.
Boeken Boeken Van Murakami en Márquez tot Frank Adam en Alain de Botton: 10 literaire tips voor Valentijn Van gloednieuwe liefdesverhalen tot klassiekers of een avondje uit met Saint Amour: Knack.be helpt u bij het kiezen van een literair Valentijnscadeau dit weekend.
Boeken Boeken Eerste Nederlandstalige 'Vrouwenbijbel' is niet emancipatorisch bedoeld Bij uitgeverij Jongbloed verschijnt in september 2016 een Vrouwenbijbel van 2000 pagina's, een Bijbelversie dus die speciaal door én voor vrouwen is aangemaakt. Later volgt er ook nog een Mannenbijbel.
Boeken Boeken Dimitri Casteleyn komt binnen in top 10 met 'Witte warmte' Een week na verschijnen staat 'Witte warmte', de 2e roman van Dimitri Casteleyn, al op plaats 7 in de wekelijkse hitparade van best verkochte romans in de Vlaamse boekhandels.
Boeken Boeken Welkom in de oud-maar-niet-dood-club: Hendrik Groen schrijft vervolg op culthit over bejaarden In 'Zolang er leven is. Het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar' werkt de mysterieuze Groen verder aan zijn hilarisch portret van de bejaardenindustrie.
Boeken Boeken 'Abou Jahjah tekent contract bij De Bezige Bij: zijn ze gek geworden?' Dat Dyab Abou Jahjah een uitgeefcontract bij De Bezige Bij kreeg, zorgt voor opschudding in Nederland. Parool-columnist Theodor Holman reageert furieus.
Boeken Boeken Amazon broedt niet alleen op nieuwe boekhandels Amazon zoekt al verkopers voor nieuwe boekhandels in Californië. Jeff Bezos van Amazon wil niet in zijn kaarten laten kijken maar vermoed wordt dat hij het hele winkelconcept - niet alleen van boeken dus - wil heruitvinden.
Boeken Boeken Adil El Arbi zoekt 100 lezers voor lezersjury Fintro Literatuurprijs Naast de vakjury heeft de Fintro Literatuurprijs, de vroegere Gouden Boekenuil, ook een lezersjury. Iedereen vanaf 16 jaar kan zich hiervoor vanaf vandaag kandidaat stellen.
Boeken Boeken Ook gebroeders Heerma van Voss maken kans op Diamanten Kogel Onder anderen Jos Dewit en Rudy Soetewey maar ook Daan en Thomas Heerma van Voss zijn bij de laatste zes thrillerauteurs die in de running zijn voor de Diamanten Kogel, de onderscheiding voor beste Nederlandstalige thriller van 2015.
Boeken Boeken Debutante Lize Spit voert top 10 best verkochte internationale romans aan Drie weken na verschijnen van 'Het smelt', haar debuutroman, prijkt de 27-jarige Lize Spit op de eerste plaats van de 10 best verkochte romans, ook internationaal, van afgelopen week.
Boeken Boeken Amazon zou plannen hebben voor 400 boekhandels in Amerika Na de opening van de eerste klassieke boekenwinkel in Seattle in november 2015, zou Amazon op plannen broeden om een netwerk van honderden dergelijke verkooppunten in de States op te zetten.
Boeken Boeken Elvis Peeters en Annelies Verbeke enige Vlaamse kanshebbers op Libris Literatuurprijs Op de longlist van 18 genomineerde Nederlandstalige auteurs voor de Libris Literatuuprijs 2016 zijn langs Vlaamse kant Elvis Peeters ('Jacht') en Annelies Verbeke ('Dertig dagen') nog van de partij.
Boeken Boeken Roemeense topcriminelen schrijven zichzelf vrij (dankzij spookschrijvers) Een boekenlawine overspoelde de Roemeense gevangenenissen afgelopen jaren: wie een boek publiceerde, kreeg immers strafvermindering.