Waterdichte krimi’s van Sam Eastland en Cammie Mc Govern
Een zomer vol regen? Alvast een paar waterdichte krimi’s om de nattigheid te vergeten.
Sam Eastland debuteert met een historische intrigeroman over Stalin en de dood van de laatste tsaar. Cammie McGovern vertelt ons over een vrouw die opnieuw leert te leven na onschuldig te zijn veroordeeld voor moord. Twaalf jaar heeft Betsy Treading in de cel gezeten. Ze werd veroordeeld voor moord op een buurvrouw. Betsy pleitte schuldig omdat ze zelf niet overtuigd was van haar onschuld. Als somnambuliste achtte ze het best mogelijk dat ze buurvrouw Linda Sue had neergeknuppeld tijdens een slaapwandeling. Maar ze herinnert zich niets meer. Een plichtbewust en talentrijk advocaat vindt in de loop van de jaren nieuw DNA-materiaal dat de onschuld van Betsy moet bewijzen. Als ze vrijkomt belandt ze in haar vroegere buurt, een buitenwijk van een kleine Amerikaanse stad. Iedereen kent iedereen, er wordt een feestje georganiseerd om Betsy weer welkom te heten. Het valt haar op dat ze door de rechter nu wel onschuldig is verklaard, maar dat de buurt daar niet meteen hetzelfde over denkt. En ze wil zelf achterhalen wie Linda Sue heeft vermoord.
‘Buurtwacht’ van Cammie McGovern is meer dan een whodunit: het is een harde analyse waartoe buurtbewoners in staat zijn en de mogelijke gevolgen van een gerechtelijke dwaling. McGovern graaft overtuigend in het verleden van haar hoofdpersonage, brengt duistere familiegeheimen aan de oppervlakte en vermengt erg knap heden en verleden. Ze publiceerde eerder al ‘Oogcontact’, een ontroerende thriller over een autistisch jongetje dat getuige is van de moord op een vriendinnetje. Als ervaringsdeskundige: een van haar drie kinderen is autist. Voor ‘Buurtwacht’ liet ze zich inspireren door een paar Amerikaanse processen waarin strafpleiters somnambulisme gebruikten om hun cliënten – meestal tevergeefs – vrij te pleiten.
Over de executie van Nicolaas II en zijn familie in Jekaterinenburg is al een halve bibliotheek volgeschreven. Ook over de schat van de laatste tsaar en het verhaal van de vrouw die beweerde Anastasia te zijn, de dochter van Nicolaas, is lang gespeculeerd. Tot twintig jaar geleden de skeletten van de Romanovs zijn opgegraven en aan DNA-onderzoek onderworpen.
In zijn debuutthriller ‘Het oog van de rode tsaar’ introduceert Sam Eastland de fictieve inspecteur Pekkala tijdens het begin van de Stalindictatuur. Pekkala was ooit de rechterhand van Nicolaas en kreeg van hem een ongelooflijke macht. Na de Russische Revolutie belandde hij in een Siberische goelag. Tot hij, omwille van zijn kennis en kwaliteiten, van Stalin zelf de opdracht kreeg te onderzoeken wie de laatste tsaar vermoordde en waar de schat zich bevindt. Meteen rijst de vraag of iemand de executie overleefde en de oplossing van het raadsel kent. Eastland vertelt boeiend over het leven in de goelag, de nachtmerrie van Stalins gevangenissen, de manier waarop ‘de rode tsaar’ erin slaagt door middel van spooksteden westerse journalisten te misleiden. Hoe spannend ook, Eastland (volgens de uitgever het pseudoniem van een Britse schrijver die in de Verenigde Staten woont en de kleinzoon zou zijn van een gewezen officier van Scotland Yard) brengt ons meer een intrigerend avonturenverhaal dan een rasechte thriller. Pekkala zelf wordt de held van een reeks krimi’s waarvan intussen het tweede deel, ‘Red Coffin’, in het Engels verscheen. Dat gaat over de Sovjet-Unie aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.
Fred Braeckman
Cammie McGovern, Buurtwacht, Anthos, 285p., 19,95 euro, ISBN 978 90 414 1675 9
Sam Eastland, Het oog van de rode tsaar, Anthos, 310p., 19,95 euro, ISBN 978 90 414 1671 1
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier