Tweede Boekenleeuw voor Van Rijckegem en Van Beirs

Het boekenjournaal van vandaag kent de winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw, wandelt met strips en zit in de PEN-Schrijversflat.

Winnaars Boekenleeuw en Boekenpauw bekend gemaakt

Jean-Claude van Rijckegem en Pat van Beirs krijgen dit jaar de Boekenleeuw. De prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek van een Vlaamse auteur krijgen ze voor hun historische roman ‘Galgenmeid’. Het duo won de prijs eerder al in 2006, voor ‘Jonkvrouw’. De jury koos unaniem voor ‘Galgenmeid’: “We bekronen vandaag een adolescentenroman die er staat en er volgens ons nog héél lang zal staan”. De twee auteurs schreven ook het scenario voor de film ‘Aanrijding in Moscou’.

De Boekenpauw, die naar het best geïllustreerde jeugdboek gaat, is voor debutante Ellen Vrijsen, voor haar tekeningen in ‘Cantecleir’ van Jo Roets en Greet Vissers. De Boekenleeuw en Boekenpauw zijn op dit moment volgens organisator Boek.be de enige prijzen voor jeugdboeken in Vlaanderen.

De stripwandelgids: nieuw reisboekenfenomeen

Boekenblad meldt een nieuwtje op de reisboekenmarkt: de stripwandelgids. Voor een reeks stripwandelgidsen slaan de Belgische stripuitgever Casterman en het Britse Lonely Planet de handen ineen. Brussel bijt de Nederlandstalige spits af. Striptekenaar François Schuiten, die altijd al een grote passie voor de Belgische hoofdstad had, illustreerde ‘Brussel Routes’. In de gids komen zowel de evidente toeristische attracties als minder bekende plekken, zoals de gerenoveerde buurt rond Tour & Taxis, aan bod. Eerder verschenen er al stripwandelgidsen over Venetië, Rome, Berlijn, Marrakech, Florence en New York. Maar die zijn in het Frans, Italiaans en Spaans.

Frans-Zwitsers duo in Antwerpse PEN-Schrijversflat

De auteursvereniging PEN (letterwoord dat staat voor ‘poets, playwrights, essayists, editors & novelists’) nodigt Luz (Frankrijk) en Stéphanie Meylan (Zwitserland) uit in haar Antwerpse Pen-Schrijversflat. Luz gaf zijn rechtenstudies op om Charlie Hebdo nieuw leven in te blazen. Voor dat beruchte Franse tijdschrift combineert Luz cartoons, strips en reportage. Meylan is fotografe, die vooral concerten en festivals kiekt. Zij werken samen sinds 2006 en zullen dat deze keer in Antwerpen doen. Ze gaan een week samen op stap in de stad, op zoek naar de couleur locale. Die zullen ze dan in cartoons en foto’s tot leven brengen. Het resultaat daarvan presenteren zij en PEN op een tentoonstelling op zaterdag 26 februari om 19u, in de foyer van het Zuiderpershuis, Waalse kaai 14, Antwerpen. De tentoonstelling duurt tot 27 maart.

74 boeken van Thomas Jefferson gevonden

In de Verenigde Staten zijn 74 verloren gewaande boeken van de derde president van de Verenigde Staten Thomas Jefferson boven water gekomen. De vondst is te danken aan literatuurhistorica Endrina Tay, die al zeven jaar hevig naar de Jefferson-verzameling op zoek is. Dat de gevonden boeken van Jefferson zijn, is zonneklaar: niet alleen zijn ze voorzien van zijn monogram, ook handgeschreven notities en verbeteringen van drukfouten zijn van zijn hand. Na de dood van Founding Father Jefferson in 1826, hebben zijn erfgenamen dit deel van zijn verzameling verkocht om zijn schulden te delven. Jefferson, de opsteller van de Onafhankelijkheidsverklaring, had zijn uitgebreide bibliotheek van bijna 6700 boeken, in 1815 al aan de staat verkocht. Die verzameling werd de hoeksteen van de Library of Congress, voor het ogenblik de grootste bibliotheek ter wereld.

Suske en Wiske-kalender levert Vlaams Belang veroordelingop

De vzw Vrijheidsfonds, die de dotaties van het Vlaams Belang ontvangt, en Johan Deckmyn, de voorzitter van de Gentse VB-koepel, zijn veroordeeld tot dwangsommen als ze een bewerkte cover van een stripalbum van Suske en Wiske nog langer verspreiden. De Gentse koepel van Vlaams Belang deelde op de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent jaarkalendertjes uit met een bewerkte cover van het stripalbum “De Wilde Weldoener” uit 1961. Op die versie is te zien hoe Suske en Wiske verschrikt opkijken naar de Gentse burgemeester Daniël Termont die vanuit een helikopter muntstukken in het rond strooit naar stripfiguurtjes van allochtone origine. WPG Uitgevers België nv, Standaard Uitgeverij en de erven Vandersteen kregen van de Brusselse burgerlijke rechtbank gelijk dat de tekening in strijd is met de wetgeving rond auteursrechten. Als het stakingsbevel niet wordt nageleefd, moet een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk betaald worden, met een maximum van 500.000 euro per dag. Vlaams Belang beraadt er zich nog over of het in beroep gaat, maar blijft erbij dat het om een politieke parodie gaat. De vzw Vrijheidsfonds en Johan Deckmyn zijn ook veroordeeld voor de gerechtskosten.

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content