Tolstojs lezen Tolstoj-marathon op Russische tv

Lev Tolstoj © GF

Nog tot middernacht wordt op de Russische televisie de voorleesmarathon van Tolstoj’s roman ‘Oorlog en vrede’ live uitgezonden.

Sinds dinsdag lezen 1300 Russen van divers pluimage – van de familie van Tolstoj zelf tot een student in Vladivostok of een oude baboesjka in een Siberische bib – de hele ‘Oorlog en vrede’ op de Russische culturele staatszender Kultura voor. Bedoeling is om deze nacht af te sluiten. Maar wanneer precies is onduidelijk omwille van het live-karakter van dit bijzonder leesevenement.

Jaar van de literatuur

Dit ongewone literaire tv-spektakel kadert in het jaar van de literatuur dat president Poetin ondersteunt. Rusland eert zijn klassieke schrijvers, heet het, én de Russische ziel. Fekla Tolstaya, achter-achterkleinkdochter van de legendarische Russische auteur Lev Tolstoj (1828-1910) coördineert de tv-marathon.

‘Oorlog en vrede’ (1869) heeft de Russische campagne tegen Napoleon als achtergrond en krijgt dus met het Napoleon-jaar van nu – 200 jaar geleden werd de kleine Corsicaan definitief verslagen in Waterloo – opnieuw een zekere actualiteitswaarde mee.

Gewone Rus

Tolstaya stond erop dat niet alleen haar familieleden all over the world meelazen maar ook de gewone Rus, zij aan zij met bekende politici, filmregisseurs, schrijvers en andere kunstenaars.

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat ‘Pallieter’ van Felix Timmermans verscheen. Ideetje voor onze openbare omroep om op Canvas iets gelijkaardigs te doen met deze iconische Vlaamse roman?

Partner Content