Hercule Poirotprijs: Herman de Jonghe – Ondergrond

De Jonghe verbindt in Ondergrond historische gebeurtenissen, prangende maatschappelijke problemen en het persoonlijke leven van zijn talrijke hoofdpersonages op een intelligente manier.

Hercule Poirotprijs: Herman de Jonghe - Ondergrond
© GF

Ondergrond van Herman de Jonghe is een ambitieuze misdaadroman die begint met een aanslag op een Mechels kraakpand. Wie verantwoordelijk is blijft lang geheim maar de slachtoffers zijn Afrikaanse vluchtelingen. Op een elegante manier verlegt de Jonghe zo zijn verhaal naar Afrika en de gruwel die daar in Rwanda en Burundi is gebeurd, toen miljoenen mensen het slachtoffer werden van brutale slachtpartijen.

Een andere verhaallijn speelt zich af in de Ardense bossen waar een bunker te vinden is waar Hitler ooit nog een tijd verbleven heeft. Ook daar sluimeren de geheimen. Zelfs de Europese instellingen en de mensen die er werken hebben een belangrijke rol in het geheel. Het is een vruchtbare grond voor gesjoemel, machtsgeilheid en andere onfrisse praktijken.

Ondergrond is complex en ambitieus. De Jonghe verbindt historische gebeurtenissen, prangende maatschappelijke problemen en het persoonlijke leven van zijn talrijke hoofdpersonages op een intelligente manier. Hij draagt zijn boek op aan Richard en Charlotte Wilson. Deze laatste stierf als vrijwilliger in Burundi toen de bus waarin ze zat onder vuur werd genomen. Haar broer schreef een boek over de aanslag die als inspiratiebron diende voor dit sterke verhaal.

John Vervoort

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content