Hercule Poirotprijs: Guy Prieels – De wraak van meneer Jules

De wraak van meneer Jules is een schelmenroman in de traditie van Boons Jan de Lichte.

Hercule Poirotprijs: Guy Prieels - De wraak van meneer Jules
© GF

Guy Prieels (1937) was ooit kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar. En schrijver want hij veroorzaakte ooit controverse met ItaliqueDe meester, de muze & de eeuwigheid/Italique, een sleutelroman gebaseerd op het leven van schilder Roger Raveel toen hij een relatie kreeg met een veel jongere vrouw.

De wraak van meneer Jules is een schelmenroman in de traditie van Boons Jan de Lichte. Hyppolyte Pannecoucke was een beruchte smokkelaar die meer dan een halve eeuw actief was in de Westhoek en zich meneer Jules liet noemen. Oorspronkelijk zou hij slager worden maar varkens kelen vond hij maar niks. Dus werd hij na WO I cafébaas maar vooral smokkelaar van zelfgestookte jenever en de beste Wervikse tabak. Later wordt hij een beruchte bankrover en bendeleider die zelfs het geld van de kompels in de Waalse mijnen steelt. Uiteindelijk wordt hij verraden en verdwijnt hij opnieuw achter de tralies. Daar zint hij vele jaren op wraak.

Of Pannecoucke echt heeft bestaan is onduidelijk. Prieels heeft een opmerkelijke misdaadroman geschreven. Het boek overspant meer dan een halve eeuw en Prieels vertelt met veel couleur locale, een oor voor dialoog en een vleugje gruwel (tanden trekken zonder verdoving) en humor (hoe een rijke stinkerd denkt dat hij de nacht kan delen met een jonge deerne maar uiteindelijk een geit aangeboden krijgt).

John Vervoort

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content