Debutant Jan Van Der Cruysse wint Hercule Poirotprijs

© Belga

Literair debutant Jan Van Der Cruysse heeft op de openingsdag van de Boekenbeurs de negentiende Knack Hercule Poirotprijs in de wacht gesleept.

Hij won de prijs voor zijn internationaal avonturenverhaal ‘Bling Bling‘. De publieksprijs was voor Toni Coppers met ‘Hondenman’ en de nieuwe Fred Braeckman-award ging naar Koen Strobbe voor ‘Kruis en Munt’.

De Knack Hercule Poirotprijs bekroont jaarlijks het beste Vlaamse misdaadverhaal. Winnaar dit jaar is Jan Van Der Cruysse (56) voor zijn boek ‘Bling Bling Diamantroof in Delhi‘. Van Der Cruysse is voormalig woordvoerder van Brussels Airport en begon nog maar recent literair te schrijven. Hij kreeg de prijs, een cheque van 5.000 euro, overhandigd van acteur Herbert Flack, ook bekend als het speurderpersonage Van In.

Van Der Cruysses debuut gaat over een diamantroof op de luchthaven van Delhi, waarna zich een internationaal misdaadverhaal ontspint met onder meer maffiafiguren en folteringen.

Meesterlijk debuut

Jurylid Lukas De Vos begon zijn laudatio door te wijzen op twee minuscule foutjes, om dan snel toe te geven dat verdere negatieve kritiek moeilijk was. “Een meesterlijk debuut in de wereld van diamant en reizen. Een strak in de hand gehouden compositie die heel breed uitwaaiert, maar waarover de auteur altijd de controle houdt, stilistisch en verhaalsmatig geloofwaardig”, klonk het. Dat een debutant meteen wint, is een unicum, klonk het voorts bij de jury, die unaniem tot haar oordeel kwam.

Van Der Cruysse zei erg fier te zijn: “Er zijn grote namen voor mij gepasseerd. Ik word hier een beetje stil van”. Hij gaf ook advies: “Als ik van één ding spijt heb, is het dat ik pas nu begonnen ben met schrijven. Begin nu en niet op je 56ste.”

De publieksprijs werd gewonnen door een eerdere Poirot-prijswinaar, Toni Coppers, voor ‘Hondenman’. Voor het eerst werd de Fred Braeckman-award uitgereikt, voor het beste thrillerdebuut. De prijs is vernoemd naar de vorig jaar overleden journalist Fred Braeckman, de bezieler van de Hercule Poirotprijs. Winnaar werd Koen Strobbe voor zijn boek ‘Kruis en Munt’. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content