Hercule Poirotprijs: Jan Van der Cruysse – Bling Bling

Een meesterlijk debuut in de wereld van diamant en reizen. Een strak in de hand gehouden compositie die heel breed uitwaaiert, maar waarover de auteur altijd de controle houdt, stilistisch én verhaalsmatig geloofwaardig.

Hercule Poirotprijs: Jan Van der Cruysse - Bling Bling
© GF

In India wordt een diamantkoerier verdoofd en beroofd van een lading diamanten, die eigendom zijn van een Georgische handelaar, eigenlijk een zetbaas van de maffia. Er ontspint zich een bijzonder ingewikkeld intrige dat een koppige speurder en een ontslagen veiligheidsagente tegenover niets ontziende schurken stelt: scrupuleuze folteraars en hebzuchtige tycoons. Dat mondt uit in wederzijds bedrog, een rist doden, en mateloos geweld. Maar Van der Cruysse is beheerst genoeg om zich niet te laten afleiden door nevenplots of burleske overdrijving.

Dat is ook zijn grote verdienste. Een internationaal thema gedisciplineerd koppelen aan snel verschietende locaties en personages van vlees en bloed, geen iconen of morele cast typing. De auteur, ex-woordvoerder van de luchthaven in Zaventem, heeft zijn rijke kennis van de wereld oordeelkundig ingezet. De wereld, ook misdaad is oogverblinding. En geen enkele mens zonder eigenschappen. Wel ijdel en zwak. Of wreed en vrekkig. Gerechtigd of niet, straf volgt altijd op misbruik. Zonder enige moralisering.

Lukas De Vos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content