Frank Adam reist met absurde fabels door Europa

Een boekenjournaal met een blik in de toekomst van de Nederlandse monarchie en een vertelact op een motor- en metalfestival.

‘Confidences à l’oreille d’un âne’ naar Frankrijk

‘Confidenties aan een ezelsoor’, een reeks absurde fabels van auteur en theatermaker Frank Adam, zwermen uit over Europa. De reeks wordt in het Frans vertaald voor een Franse editie en zal ook in een Franstalige theaterversie worden opgevoerd. Maar ook de Letse liefhebbers van filosofische absurditeiten komen aan hun trekken. Adams fabels worden er, na een verblijf als writer in residence, vertaald. En er is meer: vanaf Valentijn 2011 leest de Letse actrice Inese Karklina de fabels in. Die zullen dan in gesproken vorm op de website van de auteur te horen zijn. Adam kreeg van het Nederlandse Letterenfonds ook een writer in residencebeurs, waarmee hij een tweede keer op locatie mag gaan schrijven. Nog in Nederland zal Adam met cellist Lode Vercampt een literaire performance houden en een lezing in de reeks ‘Stories that matter’ van het academisch-cultureel centrum SPUI25, waarbij schrijvers, historici en filosofen het hebben over de literatuur in Europa. In eigen land worden de fabels dit academiejaar gebruikt in de colleges Vergelijkende Literatuurwetenschap aan de HUB-KUBrussel.

“De Nederlandse monarchie blijft bestaan”
Volgens historicus Cees Fasseur, blijft de Nederlandse monarchie bestaan. Dat schrijft hij in zijn nieuw boek ‘De gekroonde republiek’. In 2014 bestaat de monarchie 200 jaar en daarom probeert Fasseur naar de toekomst te kijken van het Nederlandse koningshuis. Hij blikt ook terug op de drie koningen Willem I, II en III en de vier koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Cees Fasseur: ”Niemand zal beweren dat deze vier koninginnen aan hun ambt geen inhoud hebben gegeven. Evenmin valt aan te nemen dat de voorbestemde troonopvolger (prins Willem-Alexander) hierin zal teleurstellen, al zal het hem moeilijk vallen de perfectie van zijn moeder te evenaren”. Volgens Fasseur is niet het Nederlandse volk verantwoordelijk voor de instandhouding van de monarchie: “Een ruime meerderheid is bereid om in het vorstelijk sprookje te geloven.” De auteur stelt in zijn boek dat er een politieke klasse nodig is die het nut van het koningschap inziet. De historicus is onder meer bekend van zijn eerdere boeken over Wilhelmina en Juliana en Bernhard. Het boek is het eerste van 25 delen.

Nieuw woordenboek legt nadruk op belevingswaarde

Remie Amstelveen, een Nijmeegse emotoroloog, heeft een nieuw woordenboek uitgebracht. Daarin legt hij de belevingswaarde van woorden uit en niet de betekenis zelf. De definitie is gebaseerd op de door hemzelf ontwikkelde emotorologie. Dat is een techniek die er vanuit gaat dat menselijk gedrag bepaald wordt door drijfveren als liefde en honger. Die zijn niet zintuiglijk waarneembaar, maar wel met het verstand kenbaar te maken. Die drijfveren noemt hij emotors en die zijn volgens Amstelveen cultureel bepaald. Als die emotors geprikkeld worden, krijgen we een onaangenaam gevoel. Het menselijk gedrag is gericht op het zoeken van een oplossing voor dat onaangenaam gevoel. Die oplossing wil Amstelveen geven, door in zijn ‘Woordenboek Belevingswaarde’ duidelijkere definities te geven van begrippen die vaak opduiken in discussies en soms aanleiding geven tot conflicten door hun onduidelijkheid. In zijn woordenboek definieert hij ongeveer 350 woorden en begrippen die volgens zijn eigen praktijkervaring in zijn bedrijf Human Interaction vaak tot misverstanden leiden.

A.L. Snijders brengt theatrale act op Zwarte Cross

Na Herman Brusselmans, nodigt het Nederlandse motor- en muziekfestival de ‘Zwarte Cross’ schrijver A.L. Snijders uit. Deze zomer zal hij enkele kortverhalen voordragen tussen de vele decibels. Snijders heeft beslist om er een theatrale act van te maken. Uitgever Paul Abels moedigt de 73-jarige Constantijn Huygensprijs-winnaar alleen maar aan. “A.L. Snijders spreekt behalve VPRO-mensen dus ook een boerenpubliek aan.” Theatermaakster Threes Anna maakte voor Snijders een trap op wielen, van waarop hij zijn act zal brengen.

Boekhandelketen Borders bijna failliet

De Amerikaanse boekhandelketen Borders US staat op het randje van zijn faillissement. Borders raakte vorig jaar in de betalingsproblemen. Dat komt door slechte resultaten die elkaar opvolgden sinds het begin van de economische crisis. Ook heeft de boekhandelketen het moeilijk om zijn voorraad op peil te houden. Ondertussen worden er personeelsleden ontslagen en overweegt men om winkels te sluiten. Borders bekijkt een eventuele samenwerking met Barnes & Noble als noodoplossing. Het bedrijf werd opgericht in 1971 en heeft meer dan 650 winkels in de Verenigde Staten. Er werken ruim 19.000 mensen.

Simon Demeulemeester en Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content