Debatfeest ‘Mind the Book’ vanavond uit de startblokken

Ook de Jeugdboekenweek gaat dit weekend van start en de genomineerden voor de Boekenleeuw zijn bekend.

‘Mind the book’ opent vanavond met gesprek over Europa

Vanavond start in de Gentse Vooruit het debatfestival ‘Mind the Book’, een jaarlijks festival dat het engagement van schrijvers en denkers centraal stelt. ‘Mind the book’ stimuleert een ‘meeting of minds’ tussen schrijvers en lezers, laat het publiek op ontdekkingstocht gaan in het nieuwe aanbod van fictie- & non-fictieboeken, graphic novel en poëzie en confronteert de mensen met debatten over heikele literaire & actuele thema’s. Op de openingsavond staat een gesprek over Europa en democratie tussen auteur György Konrád en ex-premier Guy Verhofstadt op het programma. Om het vuur en de passie van de sprekers volledig naar voor te laten komen zal de Hongaarse auteur simultaan vertaald worden van zijn moedertaal naar het Nederlands. Het volledige programma vindt u hier.

Joke van Leeuwen genomineerd voor Boekenleeuw én Boekenpauw

De nominaties voor de Boekenleeuw en de Boekenpauw zijn bekend. De Boekenleeuw is de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek van een Vlaamse auteur. Uit 88 aangemelde boeken nomineerde de jury 10 titels, waaronder ‘Waarom lig jij in mijn bedje’ van Joke van Leeuwen en ‘De Melkweg’ van Bart Moeyaert. Het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek van een Vlaamse illustrator wordt bekroond met de Boekenpauw. Ook voor deze prijs is van Leeuwen in de running, samen met 8 andere illustratoren. De jury deelt ook eervolle vermeldingen uit in de vorm van een Boekenwelp en een Boekenpauw. Op woensdag 11 april worden de winnaars bekendgemaakt tijdens Kids@Oostende, een nieuw kinderboekenfestival aan de kust. De laureaten ontvangen een geldprijs van €2.500 en een gouden speld. Alle genomineerden en de motivering van de jury vindt u hier.

Grote namen op literatuurevent ‘City2Cities’

Auteurs Paul Auster, Jáchym Topol, Mark Strand en Mercedes Abad zijn slechts enkele van de internationale auteurs die in april zullen optreden tijdens de Internationale Literatuurdagen Utrecht ‘City2Cities’. Jaarlijks staan tijdens het festival twee Europese steden in het middelpunt van de belangstelling. Dit jaar zijn dat Praag en Barcelona. Rond de Tsjechische hoofdstad vinden programma’s plaats over Franz Kafka en Václav Havel. Barcelona brengt evenementen met Cervantes, Lorca en Dalí in een hoofdrol. Behalve Tsjechische en Spaanse auteurs zullen ook Nederlandstalige schrijvers optreden. Onder andere Kristien Hemmerechts, Herman Koch, Susan Smit, Manon Uphoff en David Van Reybrouck prijken op de affiche. ‘City2Cities’ is het eerste evenement dat door het nieuwe samenwerkingsverband Het Literatuurhuis wordt georganiseerd en vindt plaats van 21 tot en met 29 april. Het volledige programma wordt midden maart bekend gemaakt. Meer informatie vindt u hier.

Kinderboekenmuseum genomineerd voor Museumprijs 2012

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs. Aan de prestigieuze prijs hangt een geldbedrag van € 100.000 vast. De jury van de Museumprijs looft het Kinderboekenmuseum om de sterke combinatie van inhoud en vorm, de vriendelijke service en de manier waarop kinderen worden betrokken bij het onderwerp. Het Kinderboekenmuseum, onderdeel van de Stichting Letterkundig Museum, heropende in december 2010 na een grootscheepse renovatie. Vandaag is het een literair luilekkerland waar kinderen van 3 tot en met 13 jaar verhalen ontdekken, beleven én zelf kunnen maken. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. Tot zondag 1 april kan het publiek hier zijn stem uitbrengen.

Jeugdboekenweek

Dit weekend gaat de 41e Jeugdboekenweek van start. Het thema dit jaar is “dieren”. De Jeugdboekenweek vindt plaats van zaterdag 10 tot zondag 25 maart. Het evenement zet het brede aanbod van kinderboeken over dieren centraal. Stichting Lezen krijgt daarvoor de steun van natuurorganisatie WWF en de Vlaamse dierenartsen. WWF hielp bij het selectereren van de dierenboeken en biedt extra achtergrondinformatie aan over de dieren. In samenwerking met de dierenartsenvereniging Savab (Small Animal Veterinary Association Belgium) zijn er pakketten van tien kinderboeken beschikbaar gemaakt in 45 wachtkamers. Kinderen en hun ouders kunnen er kennismaken met verrassende en herkenbare dierenverhalen. De Jeugdboekenweek moet het leesplezier aanmoedigen en de aandacht vestigen op het diverse aanbod aan kinderboeken. Er zijn honderden activiteiten gepland, voornamelijk in bibliotheken, scholen, cultuurcentra en boekenhandels. Meer informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content