Crombez: ‘Keuze voor Trump is vooral keuze tegen establishment’

John Crombez © Belga

Volgens SP.A-voorzitter John Crombez hebben de Amerikanen met Donald Trump in de eerste plaats gekozen voor de kandidaat die tegen het establishment inging. Hij verwacht nu een periode van onrust en onzekerheid, zoals na het brexitreferendum.

Crombez is het niet helemaal eens met de stelling dat de opiniepeilingen er flagrant naast zaten, zegt hij in een eerste reactie aan Knack.be. ‘Je mag die niet allemaal op een hoop gooien. De polls van de mainstream media gaven inderdaad een ruim voordeel aan Hillary Clinton. Maar er waren heel wat minder gemediatiseerde analisten, zoals Nate Silver, die stelden dat Clintons kansen schromelijk overschat werden’.

Volgens de SP.A voorzitter was er ook een onzekerheid die nooit gezien was, zowel wat betreft de opkomst als de samenstelling van het kiespubliek. ‘Met dit scenario moest altijd rekening worden gehouden, maar veel mensen hebben dat bewust weggeduwd als ‘dit kan toch niet’.

Anti-establishment

Uiteraard had Crombez liever Clinton zien winnen. ‘Mijn gevoel hierbij is zeer slecht. Dit is een kandidaat die zichzelf televiseert met eender wat, maar geen echte campagne heeft gevoerd.’

‘Maar hij is de kandidaat die tegen het establishment inging. De Democratische kandidaat die tegen het establishment was (Bernie Sanders, nvdr.), heeft niet kunnen runnen’.

Onzekerheid

Crombez kijkt met een bang hart naar de toekomst en verwacht een periode van onrust en onzekerheid, daarbij verwijzend naar het brexitreferendum en ‘de verruwing en het geweld’ dat daarop volgde. (KVDA)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content