Coalitie Tienen wil onbestuurbaarheid laten vaststellen

Marcel Logist. © Belga

SP.A, Open VLD en Groen willen de structurele onbestuurbaarheid van Tienen laten vaststellen. De coalitie nam eind 2014 de plaats in van het SP.A-CD&V-bewind.

In Tienen willen SP.A, Open VLD en Groen – de drie partijen die eind vorig jaar beslisten om in de plaats van het SP.A-CD&V-bewind een nieuwe coalitie te vormen in de suikerstad – tijdens een gemeenteraad op 26 februari de structurele onbestuurbaarheid van de stad laten vaststellen. Dit moet de weg effenen voor een nieuwe samenstelling van het college van burgemeester en schepenen.

De problemen tussen de coalitiepartners SP.A en CD&V kwamen naar buiten tijdens een gemeenteraad op 18 december, toen CD&V-schepen Katrien Partyka de coalitie opblies en onderhandelingen startte met Open VLD, N-VA en Groen om een nieuwe coalitie te vormen. In plaats daarvan kwam echter een coalitie tussen SP.A, Open VLD en Groen uit de bus.

Burgemeester Marcel Logist en schepen Patrick Grootjans, beiden SP.A’ers, zullen in het nieuwe bestuur een stap opzij doen. Open VLD’er Bram Delvaux wordt de nieuwe burgemeester.

CD&V in beroep?

Aan het dossier om de structurele onbestuursbaarheid vast te stellen, werd bijna twee maanden gesleuteld. Gevreesd wordt dat de CD&V hiertegen beroep zal aantekenen bij de Raad van State. In het geval van Putte schorste de Raad al twee dergelijke gemeenteraadsbeslissingen.

Vraag is ook of een meerderheid de onbestuurbaarheid zal goedkeuren. Bij de vorige gemeenteraad op 10 februari haalde het voorstel om mandaten van CD&V’ers in intergemeentelijke verenigingen in te trekken in zeven gevallen geen meerderheid. SP.A, Open VLD en Groen hebben in de gemeenteraad een meerderheid van 17 op 31 zetels. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content