‘Budget Vandeurzen voor andersvaliden is geen inhaalbeweging, maar schijnbeweging’

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) plant een stapsgewijs ‘basisondersteuningsbudget’ van 300 euro per maand voor andersvaliden. ‘Geen inhaalbeweging, maar een schijnbeweging’, klinkt het bij Elke Van den Brandt (Groen). De oppositie pleit voor zorg op maat.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) legde zijn plannen voor over een stapsgewijs ‘basisondersteuningsbudget’ (BOB) van 300 euro per maand voor andersvaliden en de oppositie trok dat in twijfel.

Volgens Vandeurzen bestaat het systeem uit ’twee sporen’: in de eerste stap kunnen die mensen die met een zware handicap op een wachtlijst staan, op het basisbudget rekenen. Dat is volgens Vandeurzen ‘een inhaalbeweging’. In de tweede stap wordt het systeem uitgerold naar ‘minderjarigen, adolescenten met een lichte handicap die anders niet aan bod komen’. ‘Het kan de draagkracht van hun budget vergroten en de omgeving helpen organiseren’, verklaart de minister. En de doelstelling is, dat de betrokken personen ‘zelf over de besteding van het budget en over hun zorg kunnen beslissen’.

Vandeurzen beaamt, dat ‘met 300 euro niet veel gedaan kan worden’, maar het idee is dat de betrokkenen ‘een basis krijgen’.

‘Geen zorggarantie’

De oppositie vindt de aanpak onvoldoende. ‘Dit is geen inhaalbeweging, maar een schijnbeweging’, vindt Groen-politica Elke Van den Brandt. ‘Er is nood aan zorg op maat en een budget in functie van de zorg. Dit plan is onvoldoende persoonsgericht, niet flexibel, geen voorbeeld van goed en zorgvuldig beleid.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook de ‘zorggarantie’ die door de minister wordt aangekaart als doelstelling, wordt op de korrel genomen door de oppositie. ‘Die eerste twee stapjes zijn de enige die in deze legislatuur genomen zullen worden’, klinkt het bij Bart Van Malderen (SP.A). ‘U schuift twee derde van de inspanning op de volgende regering.’

‘Hoe kan er sprake zijn van een echte oplossing zonder duidelijke budgetten’, vervolgt John Crombez (SP.A). ‘Hoe kan u zorggarantie geven als het probleem van de wachtlijsten niet kan worden opgelost?’ Van den Brandt benadrukt nog dat de regering ‘een half miljard te kort heeft om haar ambitie waar te maken’.

‘Grote stap vooruit’

Martine Taelman (Open VLD) geeft aan dat ‘de Vlaamse Regering binnen de beschikbare budgetten haar verantwoordelijkheid zal opnemen ten aanzien van personen met een handicap’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vandeurzen geeft de oppositie echter gelijk, dat ‘het systeem allicht niet binnen de legislatuur volbracht zal worden, maar dat het een grote stap vooruit is’. ‘We moeten absoluut nog binnen deze legislatuur een systeemswijziging doorvoeren om een oplossing te vinden voor dit schrijnend probleem. We hebben er alle belang bij om door te gaan met het plan en niet te aarzelen.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content