Gisteren werden de laaste zes kanshebbers voor de misschien wel meest prestigieuze Britse literatuurprijs bekend gemaakt. Het gezelschap oogt dit jaar heel bont: van de Ier Toibin tot de Afrikaanse debutante NoViolet Bulawayo. De 28-jarige Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton is de benjamin van het gezelschap terwijl Jim Crace en Jumpa Lahiri de gedoodverfde winnaars zijn. Ruth Ozeki tenslotte completeert het kransje uitverkorenen.

Maria in Efese

'The testament of Mary' van Toibin is de dunste roman van alle zes en reconstrueert het leven van Maria die in Efese terugblikt op het turbulente leven van haar goddelijke zoon. In het Nederlands werd deze bijzondere Maria-roman al vertaald als 'De lege familie'.

Glasscherfmensen

'We need new names' van de Zimbabwaanse Bulawayo is de tweede roman op dit lijstje die reeds in het Nederlands werd gepubliceerd. 'De glasscherfmensen van Zimbabwe' - een neologisme? - is een satirische roman die de uitzichtloosheid voor jonge mensen in de dictatuur van president Mugabe hekelt.

De andere vier genomineerde romans zijn (nog) niet vertaald in het Nederlands. 'The luminaries' (Catton) speelt ten tijde van de Amerikaanse goldrush. 'Harvest' (Crace) baseert zich ook op het verleden en focust op de gesloten wereld van een Engels dorp. 'The lowland' (Lahiri) contrasteert het leven van twee Indiase broers, de ene progressief en de andere conservatief terwijl 'A tale for the time being' (Ozeki) een Japanse coming of age-roman is die inzoomt op de volwassenwording van het vrouwelijke hoofdpersonage.

Op 15 oktober wordt de gelukkige bekendgemaakt die gaat lopen met de 50.000 pond prijzengeld, omgerekend ongeveer 58.000 euro.

Frank Hellemans

Gisteren werden de laaste zes kanshebbers voor de misschien wel meest prestigieuze Britse literatuurprijs bekend gemaakt. Het gezelschap oogt dit jaar heel bont: van de Ier Toibin tot de Afrikaanse debutante NoViolet Bulawayo. De 28-jarige Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton is de benjamin van het gezelschap terwijl Jim Crace en Jumpa Lahiri de gedoodverfde winnaars zijn. Ruth Ozeki tenslotte completeert het kransje uitverkorenen.Maria in Efese'The testament of Mary' van Toibin is de dunste roman van alle zes en reconstrueert het leven van Maria die in Efese terugblikt op het turbulente leven van haar goddelijke zoon. In het Nederlands werd deze bijzondere Maria-roman al vertaald als 'De lege familie'.Glasscherfmensen'We need new names' van de Zimbabwaanse Bulawayo is de tweede roman op dit lijstje die reeds in het Nederlands werd gepubliceerd. 'De glasscherfmensen van Zimbabwe' - een neologisme? - is een satirische roman die de uitzichtloosheid voor jonge mensen in de dictatuur van president Mugabe hekelt.De andere vier genomineerde romans zijn (nog) niet vertaald in het Nederlands. 'The luminaries' (Catton) speelt ten tijde van de Amerikaanse goldrush. 'Harvest' (Crace) baseert zich ook op het verleden en focust op de gesloten wereld van een Engels dorp. 'The lowland' (Lahiri) contrasteert het leven van twee Indiase broers, de ene progressief en de andere conservatief terwijl 'A tale for the time being' (Ozeki) een Japanse coming of age-roman is die inzoomt op de volwassenwording van het vrouwelijke hoofdpersonage.Op 15 oktober wordt de gelukkige bekendgemaakt die gaat lopen met de 50.000 pond prijzengeld, omgerekend ongeveer 58.000 euro.Frank Hellemans