Hendrik Eberle - Brieven aan Hitler. Een volk schrijft zijn volk
Vertaling door Wim van der Zande
Uitgeverij: Bruna
Aantal pagina's: 440
ISBN: 978-90-229-9451-1

Waarom volgden miljoenen mensen Adolf Hitler? Zeker is dat door de economische en politieke chaos in de naoorlogse Weimarrepubliek veel mensen zich van de democratie afkeerden en een 'sterke man' zochten.

En toen Hitler eenmaal succes had, wilden velen er gewoon bij horen. De ideologie van het nazisme was totaal onsamenhangend, maar omdat het belangrijkste bindmiddel, de Jodenhaat, zo diepgeworteld was, konden velen er zich in vinden.

Nu worden die elementen bevestigd door tijdsdocumenten: brieven die gewone mensen, Duitsers maar ook buitenlanders, aan Hitler schreven. Al die brieven werden door de nazibonzen uit Hitlers omgeving netjes geordend en bewaard. Ze dienden om de propaganda (mee) te sturen en om de stemming in het land te controleren.

Na de val van Berlijn werd de hele verzameling als oorlogsbuit naar Moskou gevoerd. Daar lag ze te verstoffen, tot ook de Russische archieven voor westerse onderzoekers opengingen.

In Brieven aan Hitler publiceert en becommentarieert historicus Henrik Eberle een groot aantal van die brieven en geeft zo een 'directe inkijk in de gedachten en gevoelens van daders, medeplichtigen, profiteurs en degenen die verleid waren'.

Ook brieven van mensen die zich verzetten en wel zagen wat het nazisme echt betekende, komen aan bod. Maar dat waren er, jammer genoeg, weinig.

Misjoe Verleyen

Waarom volgden miljoenen mensen Adolf Hitler? Zeker is dat door de economische en politieke chaos in de naoorlogse Weimarrepubliek veel mensen zich van de democratie afkeerden en een 'sterke man' zochten. En toen Hitler eenmaal succes had, wilden velen er gewoon bij horen. De ideologie van het nazisme was totaal onsamenhangend, maar omdat het belangrijkste bindmiddel, de Jodenhaat, zo diepgeworteld was, konden velen er zich in vinden.Nu worden die elementen bevestigd door tijdsdocumenten: brieven die gewone mensen, Duitsers maar ook buitenlanders, aan Hitler schreven. Al die brieven werden door de nazibonzen uit Hitlers omgeving netjes geordend en bewaard. Ze dienden om de propaganda (mee) te sturen en om de stemming in het land te controleren.Na de val van Berlijn werd de hele verzameling als oorlogsbuit naar Moskou gevoerd. Daar lag ze te verstoffen, tot ook de Russische archieven voor westerse onderzoekers opengingen.In Brieven aan Hitler publiceert en becommentarieert historicus Henrik Eberle een groot aantal van die brieven en geeft zo een 'directe inkijk in de gedachten en gevoelens van daders, medeplichtigen, profiteurs en degenen die verleid waren'.Ook brieven van mensen die zich verzetten en wel zagen wat het nazisme echt betekende, komen aan bod. Maar dat waren er, jammer genoeg, weinig.Misjoe Verleyen