Dat publiekswinnaar Stefan Hertmans het goed doet met zijn 'Oorlog en terpentijn' in de verkoop, is een open deur intrappen maar ook Joost de Vries, jurywinnaar van de Gouden Boekenuil met een 'moeilijk' boek als 'De republiek', duikt nu plots op in de top 10 van best verkochte boeken. En journalist-historicus Jan Brokken is eveneens van de partij in de bestsellerlijsten.

Niet alleen symbolische statusverhoging

Wie genomineerd wordt voor een grote commerciële literaire prijs, genre Gouden Boekenuil, wint niet alleen aan symbolische status maar ziet de verkoop van zijn boeken vaak substantieel toenemen. Neem nu de meest recente verkoopcijfers van de Vlaamse boekhandel die Boek.be samen met GfK Belgium inventariseren en die lopen van 21 tot en met 27 april: Joost de Vries, die pas donderdagavond 24 april de Gouden Boekenuil won, ziet al onmiddellijk 'De republiek' op de 5e plaats in de top 10 van best verkochte literaire fictie belanden. Ondertussen blijft Stefan Hertmans op plaats 2 van die hitparade het nog steeds bijzonder goed doen met zijn WO I-roman. Santa Montefiore voert nu met haar bestseller 'De dochter van de imker' de ranking van de romans aan.

Sterven helpt

Maar ook in de literaire non-fictie, is het verkoopseffect van de Gouden Boekenuil merkbaar. Jan Brokken, geshortlist met het documentaire WO II-verhaal 'De vergelding', komt binnen op plaats 6.

Sterven helpt soms ook om je boek in the picture te plaatsen. Daar kan Gabriel Garcia Marquez - of beter gezegd zijn erven - van meespreken. 'Honderd jaar eenzaamheid', zijn meest bekende roman, staat slechts één trapje lager dan Joost de Vries' bekroonde worp. En als je Pieter Aspe heet, heb je gegarandeerd succes. Diens '(Pijn)³' staat direct na verschijnen op numero uno bij de thrillers te blinken.

Frank Hellemans

Dat publiekswinnaar Stefan Hertmans het goed doet met zijn 'Oorlog en terpentijn' in de verkoop, is een open deur intrappen maar ook Joost de Vries, jurywinnaar van de Gouden Boekenuil met een 'moeilijk' boek als 'De republiek', duikt nu plots op in de top 10 van best verkochte boeken. En journalist-historicus Jan Brokken is eveneens van de partij in de bestsellerlijsten.Niet alleen symbolische statusverhogingWie genomineerd wordt voor een grote commerciële literaire prijs, genre Gouden Boekenuil, wint niet alleen aan symbolische status maar ziet de verkoop van zijn boeken vaak substantieel toenemen. Neem nu de meest recente verkoopcijfers van de Vlaamse boekhandel die Boek.be samen met GfK Belgium inventariseren en die lopen van 21 tot en met 27 april: Joost de Vries, die pas donderdagavond 24 april de Gouden Boekenuil won, ziet al onmiddellijk 'De republiek' op de 5e plaats in de top 10 van best verkochte literaire fictie belanden. Ondertussen blijft Stefan Hertmans op plaats 2 van die hitparade het nog steeds bijzonder goed doen met zijn WO I-roman. Santa Montefiore voert nu met haar bestseller 'De dochter van de imker' de ranking van de romans aan.Sterven helptMaar ook in de literaire non-fictie, is het verkoopseffect van de Gouden Boekenuil merkbaar. Jan Brokken, geshortlist met het documentaire WO II-verhaal 'De vergelding', komt binnen op plaats 6. Sterven helpt soms ook om je boek in the picture te plaatsen. Daar kan Gabriel Garcia Marquez - of beter gezegd zijn erven - van meespreken. 'Honderd jaar eenzaamheid', zijn meest bekende roman, staat slechts één trapje lager dan Joost de Vries' bekroonde worp. En als je Pieter Aspe heet, heb je gegarandeerd succes. Diens '(Pijn)³' staat direct na verschijnen op numero uno bij de thrillers te blinken.Frank Hellemans