Björn Rzoska geen kandidaat om Almaci op te volgen als voorzitter van Groen

Björn Rzoska (Groen) in januari 2020. © Isopix

Vlaams fractieleider Björn Rzoska is geen kandidaat om Meryem Almaci op te volgen als voorzitter van Groen. Dat liet hij vrijdag weten aan Belga. Wie Almaci wel opvolgt, wordt duidelijk op 11 juni. Kristof Calvo houdt zijn kandidatuur in beraad.

Naast de naam van Rzoska, die dus uit de running is, circuleren nog verschillende andere namen, al bevestigde voorlopig nog niemand een kandidatuur. Een aantal mensen geeft wel aan het te overwegen. Brussels Parlementslid Juan Bejumea-Moreno bijvoorbeeld, die aangeeft de knoop volgende week door te hakken. In het Vlaams Parlement zou voormalig ondervoorzitter Jeremie Vaneeckhout een gooi doen, al heeft ook hij nog geen definitieve beslissing genomen, laat hij vrijdag weten.

Ook Kamerlid Kristof Calvo houdt zijn kandidatuur nog in beraad. ‘Ik ga er de komende dagen over nadenken, maar een kandidatuur is zeker geen uitgemaakte zaak’, zegt hij. ‘Het kriebelt om meer het voortouw te nemen, maar dat kan misschien op andere manieren.’ Calvo vindt het nu vooral essentieel om de Vivaldi-regering richting meer ambitie te duwen, als partij terug meer zelfvertrouwen uit te stralen en voorop te lopen inzake eerlijke klimaatbeleid, de strijd tegen ongelijkheid en minder particratie. Volgens hem zijn er meerdere mensen binnen de partij die dat goed zouden kunnen doen. In een interview met Villa Politica donderdag noemde Calvo collega-Kamerlid Wouter De Vriendt, die nog geen beslissing nam, en federaal vicepremier Petra De Sutter. Van die laatste is geweten dat ze geen kandidaat is.

Duobaan

Meryem Almaci kondigde in maart aan dat ze stopt als partijvoorzitster om meer tijd te maken voor haar gezin. De 46-jarige politica stond bijna acht jaar aan het roer bij Groen. Het partijbestuur legde maandag de procedure voor de voorzittersverkiezingen vast. Alle leden van Groen kunnen zich vanaf donderdag 28 april kandidaat stellen voor het voorzitterschap. Dat moet wel in duo (voorzitter/ondervoorzitter). De statuten van Groen bepalen ook dat de voorzitter en ondervoorzitter een verschillende genderidentiteit moeten hebben. De kandidaturen worden op 3 mei afgesloten. Op woensdag 4 mei worden de definitieve kandidatenduo’s voorgesteld aan de pers. Vervolgens gaan de kandidatenduo’s zich voorstellen aan de partijleden in de verschillende provincies. Op zaterdag 11 juni organiseert de partij dan een slotdebat in Brussel en wordt er gestemd.

Partner Content