Vlaams Belang lanceert Missie 2024: ‘Grootste partij van Vlaanderen worden’

Tom Van Grieken op de Nationale strijdmeeting op 13 september 2019. © Belga

Op een strijdmeeting in Gent heeft Vlaams Belang vrijdagavond de ‘missie 2014’ gelanceerd met als doel de grootste partij van Vlaanderen te worden in 2024.

De sfeer in de zaal zat er dan ook goed in omdat de partij in een peiling eerder op de avond over N-VA springt en die doelstelling dus al virtueel gerealiseerd is. ‘Het enige alternatief’ is de nieuwe slogan die Vlaams Belang de komende tijd zal gebruiken.

Ondanks het feit dat er geen bussen waren ingelegd, zakten zo’n duizend militanten en sympathisanten af naar Gent. Er waren waren opvallend meer jongeren aanwezig dan bij gelijkaardige manifestaties van het Vlaams Belang in het verleden.

’26 mei was geen eindpunt zoals de traditionele partijen hopen. 26 mei was een beginpunt’, reageerde voorzitter Tom Van Grieken op de peiling van VTM en het Laatste Nieuws, die Vlaams Belang 24,9 procent geeft tegen 22,7 procent voor N-VA.

Voor ons mogen er morgen verkiezingen komen. Wij zijn er klaar voor.

Barbara Pas

Op de meeting lanceerde Van Grieken de ‘missie 2024’. ‘In 2024 moeten wij de grootste partij worden. Enkel zo worden wij incontournable en enkel zo kunnen we de Vlamingen een beleid geven waar onze mensen op de eerste plaats komen. 2024 moet het jaar van het de ommekeer worden!’, aldus Van Grieken, die meteen zijn partijgenoten waarschuwde: ‘onze tegenstanders gaan alles uit de kast halen om ons onderuit te halen. Alle truken uithalen om ons tegen elkaar uit te spelen. Daarom moet ik u vragen om kalm te blijven en gewoon verder werken.’

‘Startnota draagt Vlaams Belangstempel’

Voor Van Grieken maakt de peiling duidelijk dat Vlaams Belang in het midden van het debat zal zijn, ‘dat onze oplossingen centraal zullen staan. Dat wij de bakens zullen uitzetten’. En hij vervolgde: ‘enkel als we de grootste worden, kunnen ze niet meer om ons heen. Enkel als we de grootste worden, kan er echte verandering komen. Enkel wanneer we de grootste worden, kunnen we onze toekomst in eigen handen nemen.’

Van Grieken stelde dat we niet enkel een systeemcrisis van de Belgische ‘onstaat’ beleven, maar dat ook de traditionele partijen in een existentiële crisis verkeren. Het is hoog tijd dat ze naar de kiezer luisteren. De meerderheid van de Vlamingen, en ook van CD&V en Open VLD, willen volgens hem geen cordon sanitaire rond het Vlaams Belang.

Net zoals Vlaams fractieleider Chris Janssens eerder blikte Van Grieken terug op de gesprekken met Vlaams informateur Bart De Wever. De ‘startnota’ voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen droeg volgens hem ‘onmiskenbaar een Vlaams Belangstempel’. ‘De vraag is echter hoe ernstig Bart De Wever zijn eigen Startnota neemt. CD&V’ers en Open VLD’ers beweren zelfs dat die nota niet eens op tafel is gelegd’, aldus Janssens, die betreurde dat De Wever Vlaams Belang heeft ingeruild voor CD&V en Open VLD. ‘Met het Vlaams Belang zou N-VA de broodnodige verandering kunnen realiseren. Met de verstarde traditionele partijen CD&V en Open VLD is verandering in dit land onmogelijk.’

Van Grieken voorspelde dat als CD&V en Open VLD hun zin krijgen, de N-VA haar handtekening zet onder een volgende verkiezingsnederlaag. Chris Janssens kondigde aan dat het eerste voorstel van decreet van zijn partij in het hernieuwde Vlaams Parlement een wettelijk hoofddoekenverbod in het Vlaamse onderwijs zal zijn.

Belgische regering is ‘zwalpend schip’

Voor Kamerfractieleidster Barbara Pas doet wat er overblijft van de federale regering denken aan de Titanic. Maar in tegenstelling tot het historische schip, is dat van de Belgische regering een ‘zwalpend schip’, waar de eerste matrozen al overboord sprongen bij het eerste zicht van een ijsberg.

De N-VA-excellenties hoopten volgens Pas dankzij Marrakesh een paar maanden voor de verkiezingen ‘vier jaar wanbeleid van zich af te kunnen schudden’. ‘Kapitein Charles Michel nam, nadat hij door een totaal gebrek aan stuurmanskunsten zijn schip tot zinken bracht, als eerste plaats in de riante reddingssloep van de Europese Raad. En voor die andere rat, zijn eerste stuurman Didier Reynders, staat intussen ook een luxueuze reddingssloep klaar’ als Europees commissaris voor Justitie.

Ze wees er ook op dat Reynders de 14de excellentie is die ‘de zwalpende schuit, genaamd de Belgische regering verlaat’. ‘De 14de! Dat is geen regering van lopende zaken, dat is een regering die wegloopt van de zaken.’ En dan wordt Sophie Wilmès, ‘die zich in het verleden in de Vlaamse rand heeft laten kennen als de Vlamingenhaatster uitstek’, genoemd als de nieuwe kapitein. ‘Eentje van het soort dat elke ochtend een uur te vroeg opstaat, gewoon om zo de Vlamingen nog een uurtje langer te kunnen haten’, aldus nog Barbara Pas.

De Kamerfractieleidster haalde ook zwaar uit naar de N-VA, waarmee premier Charles Michel vooraf overleg pleegde over de aanstelling van Reynders. ‘De N-VA verzette zich op geen enkel ogenblik tegen het feit dat beide Europese topjobs in liberale francofone handen terecht kwamen’, aldus Pas. Ze stelde dat de partij zich ‘ruggengraatloos’ opstelde omdat ze hoopte op een hoge post bij de Europese Investeringsbank voor uittredend Vlaams minister Philippe Muyters of ex-federale minister Johan Van Overtveldt.

Partner Content