Wereld Van lithiumbatterijen tot elektrische auto’s: hoe Chinees staatskapitalisme de Europese vrije markt aftroeft
Opinie | Jurian Van Parys Opinie | Jurian Van Parys 'Militaire samenwerking en afschrikking zijn nodig, maar niet voldoende om veiligheid te brengen in Europa' Durven we nog dromen van vrede? Macron en Poetin belden voor het eerst in bijna drie jaar. Is diplomatie naïef? In deze opinie ijvert Jurian Van Parys van de christelijke denktank Logia voor dialoog en diplomatie. 'Als je vrede wilt, bereid dan de vrede voor.'
Europa Europa Frans Timmermans wil premier worden: ‘Wie asielzoekers voor alles verantwoordelijk stelt, houdt de kiezers voor de gek’ De Europese politicus Frans Timmermans ruikt zijn kans om in Nederland weer aan de macht te komen. Aan Der Spiegel vertelt de leider van een nieuwe linkse alliantie hoe hij rechts-populisten wil verslaan en het idee van Europa tegen zijn vijanden wil verdedigen. ‘Onze grootste uitdaging is om de mensen weer hoop te geven.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Israël krijgt niet meer NAVO-steun dan Oekraïne Volgens socialemediagebruikers krijgt Israël meer NAVO-steun dan Oekraïne. Dat klopt niet. De NAVO zelf steunt enkel politiek. NAVO-lidstaten kunnen individueel wel landen als Israël en Oekraïne militair steunen. De Verenigde Staten, de belangrijkste NAVO-lidstaat, staat wel pal achter Israël, terwijl de steun voor Oekraïne afbrokkelt. Maar binnen de Europese Unie lijkt het tegenovergestelde te gebeuren.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Naar 5% BBP voor militaire uitgaven: hoe zal dat gaan als nergens een groeipad is vastgelegd?' Please write your introduction text here
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Openheid vs. veiligheid: België worstelt met de prijs van globalisering' De beveiliging van onze openheid vergt almaar meer moeite en middelen.
Wereld Wereld Van 'schending van het internationaal recht' tot 'gevaarlijke escalatie': zo reageert de wereld op de Amerikaanse aanval op Iran De Verenigde Staten hebben een aanval uitgevoerd op drie nucleaire sites in Iran, met inbegrip van Fordow, Natanz en Isfahan. Hoe kijkt de rest van de wereld naar de escalatie van het conflict tussen Israël en Iran?
Wereld Wereld Portret van Mark Rutte: wat is het geheim van de NAVO-baas? Sinds zijn aantreden als NAVO-secretaris-generaal ruim acht maanden geleden reist Mark Rutte de halve wereld rond. Zijn missie: de boel bij elkaar houden. Op de NAVO-top op 24 en 25 juni in Den Haag zal blijken of de immer vrolijke ex-premier van Nederland daarin slaagt. ‘Uiteindelijk vindt vriend en vijand hem aardig.’
Europa Europa Hoe Viktor Orbán Oekraïne inzet om zijn politieke vel te redden Met een groots opgezette volksraadpleging hoopt Viktor Orbán de oorlog in Oekraïne tot het onderwerp van de politieke campagne uit te roepen. ‘Fidesz zoekt altijd een vijand om dapper tegen te strijden.’
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Begroting wordt evenwichtsoefening met drie gewichten: wat als niet alles tegelijk kan?' Valère Pirard schetst de moeilijke uitdaging waar de regering van Bart De Wever vandaag tegenaan kijkt. 'Kunnen begrotingsdiscipline, productieve investeringen en sociale cohesie wel tegelijk gerealiseerd worden?'
Onderwijs Onderwijs Afscheid van rector Luc Sels: ‘Mijn naam blijft onlosmakelijk verbonden met de dood van Sanda Dia' Acht jaar lang was Luc Sels rector van de KU Leuven, de grootste universiteit van het land. Het waren woelige jaren, in hoogst disruptieve tijden. Knack brengt zijn afscheidsinterview.
Europa Europa Directeur Amnesty International Hongarije: ‘De Europese Commissie wil haar eigen lgbtq-agenda niet verdedigen als het echt nodig is’ ‘Met zijn campagne tegen lgbtq’s wil Viktor Orban ook de aandacht afleiden van de immense economische problemen’, zegt David Vig, baas van Amnesty International in Hongarije.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Achter het chaotisch optreden van Trump begint Wall Street toch een bepaald patroon te zien' Achter het chaotische optreden van president Trump met de invoerheffingen zien sommigen toch een systeem: hoog inzetten en daarna terugkrabbelen, kortweg TACO, Trump Always Chickens Out.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Tal van obstakels staan Europese maatregelen tegen Israël in de weg' Van het Europa van de mensenrechten blijft dus opnieuw niet veel over. Van het zogenoemd geopolitiek eendrachtige Europa evenmin. En moedig zal dit Europa wellicht ook niet meteen worden.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘De nieuwe Poolse president is goed nieuws voor Donald Trump én Vladimir Poetin’ De nieuwe Poolse president is een voorstander van de strenge Poolse abortuswetten, van vuurwapenbezit en van katholieke gezinswaarden. Karol Nawrocki zal Europa verzwakken, ten voordele van Donald Trump – én van Vladimir Poetin.
Wereld Wereld Voormalig diplomaat Michel Duclos: ‘Niemand heeft de middelen om Israël te stoppen, zelfs de VS niet’ De Europese Unie dreigt met sancties tegen Israël, maar dat zal niet veel veranderen aan de situatie in Gaza. ‘Sancties laten Netanyahu koud’, zegt de Franse buitenlandexpert Michel Duclos, expert op het gebied van buitenlandse politiek en voormalig diplomaat bij onder meer de Europese Unie, de Verenigde Naties en in Syrië.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Na de honderden drones van Poetin: mag het iets meer zijn dan een achttiende sanctiepakket?’ Dit weekend liet de Russische president Vladimir Poetin honderden drones neerkomen op Oekraïne. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet feller reageren dan gewoonlijk, schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck. Een achttiende sanctiepakket zal niet volstaan.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Lof van Orbán, woede bij Labour: Starmer zet Verenigd Koninkrijk op scherp' Labour-leider Keir Starmer wil grip krijgen op immigratie in het Verenigd Koninkrijk. Maar zijn toespraak daarover roept vooral oude angsten en nieuwe verdeeldheid op.
Opinie | Wies De Graeve Opinie | Wies De Graeve 'De EU moet de repressie in Hongarije een halt toe roepen' 'Veel Hongaren zijn vastbesloten om op 28 juni te marcheren in de Pride in Budapest. De Europese Unie moet ondubbelzinnig aan hun zijde staan', schrijven de Belgische directeurs van Amnesty International.
Wereld Wereld EU herbekijkt omstreden akkoord met Israël, maar Netanyahu kan blijven rekenen op Orbán De Europese Commissie gaat, onder meer op vraag van België, onderzoeken of Israël de mensenrechten schendt. Blijkt dat het geval, dan nog zijn sancties onwaarschijnlijk.
Europa Europa Poolse presidentsverkiezingen: ‘Voor het eerst in twintig jaar scoren de kandidaten van de twee grootste partijen zo slecht’ Het zat eraan te komen: op 1 juni neemt de liberale regeringskandidaat Rafal Trzaskowski het in de tweede en laatste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen op tegen de conservatief Karol Nawrocki. Maar er is ook een ruk naar radicaal-rechts. ‘Konfederacja surft mee op de internationale politieke sentimenten’, zegt politoloog Bartek Biskup van de Universiteit van Warschau.
Europa Europa Poolse presidentsverkiezingen: kan de ‘rechts-populist van de Aldi’ Slawomir Mentzen potten breken? Hij haalt uit naar de Europese Unie en wil Duitse grenspolitieagenten laten arresteren: de rechts-populist Slawomir Mentzen roert zich in de Poolse presidentscampagne. Wat is zijn plan? En kan hij nu zondag voldoende Polen overtuigen tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen? ‘De eenheid van Europa is in gevaar’, zegt een expert.
Europa Europa Presidentsverkiezingen: keren de Roemenen Europa straks de rug toe? Wie wordt zondag 18 mei de volgende president van Roemenië: de ultranationalistische, eurosceptische George Simion of de pro-westerse burgemeester van Boekarest Nicusor Dan? In Brussel en Kiev houden ze de adem in, terwijl ze zich in Moskou en Washington al in de handen wrijven. Knack trok naar Roemenië.
Europa Europa Europees Hof tikt Von der Leyen op de vingers over Pfizergate: ‘Ze heeft het zichzelf moeilijk gemaakt’ Het Europees Hof van Justitie tikt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op de vingers over de manier waarop ze met Pfizergate omgaat.
België België Meer transparantie over uw loon en dat van uw collega’s: volgend jaar kunt u beginnen te vergelijken Verdient u meer of minder dan uw collega’s? Vanaf volgend jaar zullen veel Belgen daar beter zicht op krijgen. ‘Niemand zal straks loon worden afgepakt, uiteraard.’
Europa Europa Waarom de zoektocht naar Zweedse mineralen slecht nieuws is voor de Sami en hun rendieren De groene transitie in Europa wakkert de interesse in het noorden van Zweden opnieuw aan en dat brengt de eeuwenoude levenswijze van de Sami in gevaar.
Wereld Wereld Poetin, Xi en de ‘vriendschap van staal’: hoe moeten we de relatie tussen Rusland en China begrijpen? De voorbije dagen benadrukten Rusland en China eens te meer hun sterke relatie. Tijdens de militaire parade in Moskou weken Vladimir Poetin en Xi Jinping niet van elkaars zijde. Hoe moeten we de toenemende banden tussen Rusland en China begrijpen?
Wereld Wereld Wat is Macrons vredesplan voor Gaza, waarbij België zich wil aansluiten? België schaart zich achter het plan van de Franse president Emmanuel Macron om de Palestijnse staat te erkennen. Maar wat hoopt Macron eigenlijk te bewerkstelligen?
Wetenschap Wetenschap Trumps kruistocht tegen de wetenschap: ramp voor de VS, kansen voor Europa en China De aanval van de Amerikaanse president Donald Trump op het wetenschappelijk onderzoek zal een ramp zijn voor zijn land. Tegelijk opent het opportuniteiten voor Europa – maar ook voor China.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Hongarije heeft zijn vertrek uit de EU niet aangekondigd Op sociale media circuleert de bewering dat Hongarije zijn vertrek uit de Europese instellingen heeft aangekondigd. In werkelijkheid blijft Hongarije lid van de Europese Unie, en premier Viktor Orbán benadrukt dat hij de EU wil hervormen, niet verlaten.
België België De defensiebon: komt er een staatsbon voor de defensiemiljarden? De regering-De Wever wil het defensiebudget versneld optrekken. Waar het geld vandaan moet komen is nog onduidelijk. ‘Een defensiebon is mogelijk, maar verzwaart natuurlijk wel onze schuld’, zegt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld.
Europa Europa Hommeles in de Noordzee: zet visserijconflict de Brits-Europese defensie op de helling? Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie willen nauwer met elkaar samenwerken rond veiligheids- en buitenlandbeleid. Maar een aanhoudend dispuut over visserij dreigt roet in het eten te gooien. ‘We staan opnieuw voor onzekere tijden.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de EU stelt artsen niet verantwoordelijk voor bijwerkingen van coronavaccins Op sociale media en op alternatieve nieuwssites wordt beweerd dat dokters verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor schade veroorzaakt door coronavaccins. Dat klopt niet. Artsen kunnen enkel aansprakelijk worden gesteld voor fouten bij het toedienen van de vaccins, niet voor bijwerkingen van de vaccins zelf.
Opinie | Mensenkennis.be Opinie | Mensenkennis.be 'Geen bewijs dat verbod op smartphones het welzijn van leerlingen verbetert' Is het verbieden van sociale media en smartphones wel haalbaar in onze gedigitaliseerde samenleving? Of moeten we jongeren vooral op een verstandige manier leren omgaan met deze technologieën?
Column | Khalid Benhaddou Column | Khalid Benhaddou 'Tijd voor de terugkeer van de middenmens. Niet als grijze muis, maar als stille rebel' Er was een tijd dat het midden een moreel kompas was. In medio stat virtus, zeiden de Romeinen: de deugd ligt in het midden. Niet als kleurloze lafheid, maar als moedige evenwichtsoefening tussen botsende principes. Vandaag is het midden verdacht geworden. Te genuanceerd, te traag, te weinig bruikbaar voor de loopgraven van het publieke debat. Toch …
Politiek Politiek De verrijzenis van Valerie Van Peel, nieuwe voorzitter van N-VA: 'Er knaagde iets, ik wou weer impact hebben' In een interview met De Zondag vertelt Valerie Van Peel over haar plannen, koffie drinken met Tom Van Grieken en het beruchte artikel één van de statuten. "Op korte termijn blijft het confederalisme onze ambitie" De Zondag vroeg zich af of Pasen een betekenis heeft voor haar? 'Dat is vooral een familiemoment. Al is het …
Wereld Wereld Auteur Geert Mak: ‘Het was al lang vóór Trump de vraag of Amerika, als puntje bij paaltje kwam, artikel 5 ook echt zou naleven’ Met Wisselwachter schreef Geert Mak een onmisbaar boek over de vergeten, maar fascinerende held Harry Hopkins. Zijn levensverhaal maakt duidelijk hoe bijzonder het is dat Europa na de Tweede Wereldoorlog democratisch kon blijven. Maar die strijd is nooit gestreden, zegt Mak. ‘Als Europa vandaag wil investeren in defensie om onze democratieën te verdedigen, moeten we er prioritair voor zorgen dat we ook echte democratieën blijven.’
Wereld Wereld Waarom soja de zwakke plek is in Trumps handelsoorlog Vooral zuidelijke Amerikaanse staten met veel Trumpkiezers exporteren soja. Dat landbouwproduct is dan ook een geschikt wapen in de handelsoorlog die Trump ontketende. Zowel China als de EU gebruikt heffingen op soja als vergelding. Mogelijke verliezers zijn de Belgische varkensboeren en het klimaat.
Europa Europa Tarievenoorlog: kan Giorgia Meloni de EU-belangen tegenover Trump verdedigen? De Europese Unie improviseert om de impact van Trumps importheffingen te beperken. Zo zal Europa noodgedwongen Giorgia Meloni naar het Witte Huis sturen. ‘Voor de EU is dit een lastige situatie’, zegt professor Hendrik Vos.
Europa Europa Europa spaart Antwerpse diamantsector in reactie op Amerikaanse handelstarieven Woensdag stemmen de Europese lidstaten over een eerste pakket importheffingen in een reactie op de Amerikaanse handelstarieven. Door Belgisch lobbywerk blijft de Antwerpse diamantsector grotendeels buiten schot.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck Trumps tarievenoorlog: dit is hoe de EU moet terugslaan 'Wat we echt nodig hebben in de handelsoorlog is een uitgekiende zet die Trump niet ziet aankomen', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Wereld Wereld Helft van de Belgen bereid Amerikaanse producten te boycotten: ‘Dat brengt ook Europese bedrijven schade toe’ Uit een grootschalige enquête van Knack en Le Vif blijkt dat een grote meerderheid van de Belgen vreest dat ze de grondig gewijzigde relatie met de Verenigde Staten in hun portemonnee zullen voelen. Eén op de twee Belgen overweegt zelfs een boycot van Amerikaanse producten. ‘Zelfs als Trump bereid is om te onderhandelen over de invoerheffingen, is er iets fundamenteel beschadigd’, zegt Bertrand Candelon (UC Louvain).
Wereld Wereld Leidt Trumps tarievenoorlog tot nieuwe Grote Depressie? ‘De schok is groter, maar er is hoop’ De lawine aan importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde, kan tot een wereldwijde recessie leiden. ‘We moeten de Verenigde Staten isoleren’, zegt econoom Paul De Grauwe.
Wereld Wereld Historicus Timothy Snyder: ‘We leven in het jaar 1938’ Wat we vandaag meemaken, lijkt op wat er net voor de Tweede Wereldoorlog gebeurde, zegt de Amerikaanse historicus Timothy Snyder, die onderzoek doet naar de geschiedenis van Oost-Europa. ‘Vrijheid betekent niet: je vroegtijdig overgeven aan een agressieve fascistische macht.’
Wereld Wereld ‘We moeten Rusland duidelijk maken: val ons aan en jullie gaan eraan’, zegt expert Russische oorlogsdoctrine Janis Berzins Europa moet dringend beseffen dat Rusland ons als een rivaal ziet, zegt Janis Berzins, die aan de Defensieacademie van Riga de Russische militaire doctrine bestudeert. ‘U bent misschien niet in Rusland geïnteresseerd, maar Rusland is wel degelijk in u geïnteresseerd.’
Wereld Wereld Trumps tarieven treffen ook België: hoe hard voelen we de klap? De hoge invoerheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump lanceert voor Europese producten zullen België pijn doen. Onze bedrijven, economie en begroting worden erdoor getroffen en ook wij burgers zullen het in onze portemonnee voelen. De vraag is: hoe hárd zullen we het voelen?