Wereld Wereld Waarom Europa zijn groene industrie dreigt te verliezen De globale industriële wedloop om groene en technologische dominantie komt op kruissnelheid. Als alle landen hun klimaat- en energieplannen volledig uitvoeren, dan zal de wereldmarkt voor hernieuwbare energietechnologie volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) tegen 2030 goed zijn voor 600 miljard euro – meer dan een verdrievoudiging in vergelijking met vandaag. Verwacht wordt dat de werkgelegenheid …
Wereld Wereld 'Het was juist om tot op de laatste seconde met Rusland te proberen praten' Wie vroeger in hartje Parijs de Sint-Lodewijkskathedraal bezocht, kon er niet naast kijken: aan weerszijden van de hoofdbeuk hingen tientallen vlaggen van voormalige vijanden waarop Franse legers door de eeuwen heen overwinningen hebben geboekt. ‘Toen waren de helft van die vlaggen Duits. Zo veel oorlogen hebben we uitgevochten’, vertelt Martin Kotthaus, de Duitse ambassadeur in …
Wereld Wereld ‘De nucleaire deal met Iran is dood’ De raketaanval op een Iraanse raketfabriek, zondag nabij de stad Isfahan, is het werk van de Israëlische geheime dienst Mossad. Dat schrijven de Amerikaanse kranten The Wall Street Journal en The New York Times. Het incident drijft de spanningen in de woelige regio nog op. Iran beleeft turbulente tijden, met een torenhoge inflatie en vooral …
België België De antiracisme-vzw die huishuur betaalt aan Vlaams Belang: ‘Netflix had dit scenario geweigerd’ ‘Eigen volk eerst.’ De sticker prijkt op een verkeerspaal nabij de Hertogstraat, hartje Brussel. Het Vlaams Belang mag de klassieke slogan dan wel hebben ingeruild voor een softere variant (‘Eerst onze mensen’), maar desondanks is de aanwezigheid van de partij al voelbaar. Voor een schamele 12 miljoen kocht de partij van Tom Van Grieken het …
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, insecten eten verhoogt de kans op kanker niet Op verschillende Facebookaccounts wordt onderstaande afbeelding gepost. Ze wordt massaal gedeeld, waardoor al honderdduizenden Facebookgebruikers ze te zien kregen. In de tekst van de afbeelding wordt onder meer gesteld dat insecten de stof chitine bevatten, die ‘een beetje giftig’ zou zijn. De claim dat insecten de ‘giftige stof chitine’ zouden bevatten, circuleert al langer online. …
Wereld Wereld Duitse twijfel over wapenleveringen aan Oekraïne slaat barsten in westerse coalitie ‘Alweer moet Amerikaans leiderschap Europa eerst in verlegenheid brengen vooraleer het sterker voor de dag komt.’ Eind 2014 was de Amerikaanse vicepresident Joe Biden niet mals voor Europa in een speech in de Harvard Kennedy School in Boston. Na de annexatie van de Krim en de Russische steun aan separatistische rebellen in Oost-Oekraïne moet Europa …
Opinie | Wereld Opinie | Wereld 'Stop het politiek toerisme naar Taiwan' Ik zal eerlijk zijn: mocht mijn man geen Taiwanees zijn, dan zou ik daar niet elk jaar op vakantie gaan. Maar na meer dan tien jaar huwelijk en bijna evenveel trips, hebben we onze favoriete plekken in Taipei waar we telkens terugkeren. En elke keer doen we ook nieuwe ontdekkingen, zoals tijdens ons laatste bezoek …
Europa Europa Macron: 'Duitsland en Frankrijk moeten pioniers zijn in heroprichting van Europa' 'Duitsland en Frankrijk moeten, omdat ze de weg naar verzoening hebben vrijgemaakt, een pionier worden bij de wederopbouw van ons Europa', verklaarde Macron in het bijzijn van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Nieuw energiemodel De Franse president noemde onder meer de noodzaak om 'een nieuw energiemodel op te bouwen', om 'innovatie en de technologie van …
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de EU zegt niet dat je slechts 45 gram insecten per keer mag eten Op 10 januari plaatst een man onderstaande Facebookpost. Hij schrijft dat insecten ‘een beetje giftig’ zijn en je er maar 45 gram per keer van zou mogen eten, omdat ze je darmen zouden kunnen beschadigen. Bij zijn tekst post de man een screenshot van een document waarin we lezen dat ‘de EU uit voorzorg de …
Technologie Technologie Onzichtbare uitbuiting: 'Om AI bruikbaar te maken, is er heel wat menselijke arbeid nodig' Achter artificiële intelligentie schuilt heel wat mensenwerk. Vaak wordt het uitgevoerd door werknemers in lagelonenlanden en onder erbarmelijke arbeidsvoorwaarden. Niet alleen techbedrijven, maar ook wij profiteren daarvan. ‘De getraumatiseerde arbeiders die onze surfervaring aangenaam maken, blijven onzichtbaar’, zegt computerwetenschapper Timnit Gebru.
Wereld Wereld Hoe Vladimir Poetin de Tweede Wereldoorlog misbruikt om de Russische aanval op Oekraïne goed te praten In zijn pogingen om de Russische aanval op Oekraïne te legitimeren, trekt Vladimir Poetin steeds nadrukkelijker de kaart van de Tweede Wereldoorlog. Het wijst erop dat hij de ‘speciale militaire operatie’ steeds moeilijker verkocht krijgt.
Magazine Magazine Europees ambtenaar Stefaan De Rynck weerlegt een aantal fabeltjes over de Brexitonderhandelingen
Europa Europa 'Het Verenigd Koninkrijk moet beseffen dat de Europese Unie een machtigere buur is' ‘De Brexit is mislukt.’ In zijn nieuwjaarstoespraak wond de burgemeester van Londen Sadiq Khan (Labour) er vorige week geen doekjes om. Een kleine zeven jaar na het Brexitreferendum en twee jaar nadat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, worden de negatieve effecten van die beslissing almaar duidelijker. De economische en politieke chaos …
België België Waarom een woonzorgcentrum vooral voor vrouwen te duur is 80 procent van de gepensioneerden kan de factuur van het rusthuis niet betalen van het wettelijk pensioen.
Auto Auto Verdwijnen de verbrandingsmotoren? De automerken anticiperen stilaan op de elektrische transitie en passen daarom hun gamma aan. Zo biedt Hyundai in Noorwegen nu nog alleen elektrische modellen aan. Staat ons dat ook te wachten? De Europese Unie heeft beslist dat er vanaf 2035 nog enkel elektrische auto’s mogen worden verkocht. Dat betekent dus het definitieve einde van de …
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Hoe kunnen we in Vlaanderen op een economisch rendabele manier aan landbouw doen?' De vraag dringt zich op hoe we in Vlaanderen, Europa of zelfs op planetaire schaal op een duurzame en economisch rendabele manier aan landbouw kunnen doen, en hoe we die landbouw dan vorm moeten geven. Momenteel hanteren Vlaanderen en Europa grotendeels drie hefbomen: technologische innovaties, subsidies gekoppeld aan ecologische voorwaarden en ad-hocmaatregelen om specifieke problemen …
Europa Europa Brussel en Londen vinden eerste akkoord(je) over Noord-Ierland De doorbraak kwam er na een ontmoeting van Europees commissaris Maros Sefcovic met de Britse buitenlandminister James Cleverly en diens staatssecretaris voor Noord-Ierland Chris Heaton-Harris. Volgende week maandag 16 januari ontmoeten ze elkaar opnieuw, en tegen die tijd moeten hun technische medewerkers klaarheid kunnen scheppen over de oplossingen die de nu gemaakte afspraken in verschillende …
België België België krijgt nieuwe spionagewet: 'De grootste uitdaging? Het Brussels dilemma' ‘In de huidige geopolitieke context is het van groot belang om spionage en buitenlandse inmenging effectief te vervolgen.’ Zo kondigde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) donderdagochtend de update van de spionagewet aan in Knack en Le Soir. De verwijzing naar #CorruptionEurope, de corruptiezaak die het Europees Parlement op zijn grondvesten doet daveren, …
Wereld Wereld EU wil dat lidstaten coronatest verplichten voor reizigers uit China De Europese Unie moedigt lidstaten sterk aan om coronatesten te verplichten voor reizigers uit China. België gaat daarop in, maar in eerste instantie enkel voor rechtstreekse vluchten. Daar is het risico op vermenigvuldiging van besmettingen het grootst, luidt het. Er is een Koninklijk Besluit in voorbereiding, dat normaal gezien zaterdag kan worden gepubliceerd. Opschaling van …
Wereld Wereld Europese luchthavens boos over verplichte test passagiers uit China 'We moeten duidelijk nog steeds de pijnlijke lessen uit het verleden leren. Deze reisbeperkingen werken niet en de huidige afspraken over afstemming binnen de Europese Unie hebben opnieuw gefaald', zei Jankovec. 'We vallen opnieuw terug op een lappendeken van ongerechtvaardigde en ongecoördineerde beperkingen.' ACI Europe, waarvan ook de grootste Belgische luchthavens lid zijn, schermt met …
Europa Europa Daar is de universele gsm-oplader: eindelijk een tastbaar EU-succes Is het binnenkort gedaan met die warboel van verschillende kabels die zichzelf op onverklaarbare wijze in elkaar hebben gevlochten? Of is het straks nog meer dan voordien opletten geblazen dat vrienden of familie niet met een gsm-oplader aan de haal gaan? Als het aan Europa ligt: beide. Vandaag treedt namelijk een Europese wet in werking …
Wereld Wereld Taiwanese topdiplomaat Ming-Yen Tsai: 'China gebruikt ons land als speeltuin voor hybride operaties' Terwijl westerse mogendheden de banden met Taiwan aanhalen, verhoogt het Chinese leger de militaire druk op de de facto onafhankelijke eilandnatie. 71 gevechtsvliegtuigen drongen vandaag de verdedigingszone van het eiland binnen.
Wereld Wereld ‘Democratieën kunnen enkel overleven als ze stevig bewapend zijn’: de getuigenis van een Oekraïense burger (Mensen van het jaar) Door de Oekraïense burgers als Mens van het jaar uit te roepen, brengt Knack hommage aan hun weerbaarheid, inventiviteit en moed. Vandaag: anticorruptieactiviste Olena Haloesjka.
Europa Europa Podcast Waarom Europa?: 'Vriend en vijand zijn het eens over de negatieve gevolgen van de brexit' Iedere maand presenteren Knack en het Fonds involvEU een terugblik op de Europese actualiteit met de podcast 'Waarom Europa?'. Deze maand gaat het over sancties tegen Rusland, de Europese Green Deal en de EU-China-betrekkingen.
Gezondheid Gezondheid Tekort aan geneesmiddelen: ‘Wie geen pil krijgt, voelt zich bedrogen’ Vorige week onderzocht Knack hoe goed onze gezondheidszorg is. Deze week zoeken we uit waarom we zo veel pillen slikken, en waarom geneesmiddelen almaar duurder worden. 'Wie geen pil krijgt, voelt zich bedrogen.'
Gezondheid Gezondheid Waarom zoveel geneesmiddelen 'onbeschikbaar' zijn in België Duizenden Belgen wachten op een geneesmiddel dat niet verkrijgbaar is. Hun pogingen ze alsnog te vinden of over te stappen op een alternatief kost veel tijd, moeite en soms ook geld. En bovenal: het kan hun gezondheid schaden. Ook hier speelt corona een rol, zo blijkt.