25 dagen wettelijk verlof en vanuit elke woning drie bomen kunnen zien: dit is het kiesprogramma van Groen

Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji, co-voorzitters van Groen. © Belga
Peter Casteels

Groen heeft een van de meest compacte programma’s van alle Vlaamse partijen. Knack haalde er voor u de belangrijkste punten voor deze campagne uit, zodat u een idee krijgt van waar de partij voor staat.

Klimaat en energie

De ambities worden samengevat in kernachtige doelstellingen: de uitstoot van broeikasgassen in ons land verminderen met minstens 55% tegen 2030 en met 95% tegen 2040. Tegen 2050 wil de partij klimaatneutraliteit.

Een volledig hernieuwbare energievoorziening vóór 2050 is een ander punt. Van kernenergie is geen sprake.

Natuur en ruimtelijke ordening

De vuistregel 3-30-300 toepassen in Vlaanderen. Dat betekent dat je vanuit iedere woning 3 bomen ziet, dat 30% van elke wijk in de schaduw van een boom valt en dat er vanuit elke woning op 300 meter afstand een verkoelend parkje is.

De betonstop (of bouwshift) wettelijk verankeren en uitvoeren zodat de betonnering van Vlaanderen eindelijk écht wordt stilgelegd.

Het principe van de ‘15 minutenstad’ ook toepassen op het platteland: op wandel- of fietsafstand kun je binnen een kwartier alle basisdiensten vinden, zoals een huisarts, een bankautomaat, onderwijs en kinderopvang.

Zwemmen in open water als norm.

OPROEP: kom naar de Knack-redactie en stel zélf uw vraag aan Alexander De Croo, Zuhal Demir of Jos D’Haese

Arbeidsmarkt

Werken doen lonen met hogere minimumlonen en een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op vermogen.

De minimumlonen meteen verder optrekken naar minstens 60% van het mediaanloon.

Ook alle minimumuitkeringen verder optrekken tot boven de armoedegrens.

Automatische indexering van lonen verder uitbreiden naar alle werknemers.

Fiscaliteit

De lasten op arbeid verlagen, zodat wie werkt op het einde van de maand meer netto overhoudt, in het bijzonder de lage en middelhoge lonen.

Het fiscale onderscheid tussen inkomsten uit arbeid en inkomsten uit kapitaal wegwerken. Een euro is een euro, en die belasten we op eenzelfde manier.

De bestaande effectentaks uitbreiden naar een progressieve vermogensheffing op het totale nettovermogen. Nettovermogens onder 2,5 miljoen euro zijn onbelast.

Werkbaar werk

Een kortere werkweek voor een aantal knelpuntberoepen waarin 38 uur per week werken onuitvoerbaar blijkt, zoals huishoudhulpen en arbeiders in de bouw.

Het jaarlijkse wettelijk verlof stapsgewijs uitbreiden tot 25 dagen per jaar. Jongeren krijgen in hun eerste werkjaar recht op volwaardig verlof.

Ziektebriefjes afschaffen voor afwezigheden tot 3 dagen. Voor langdurige ziekte introduceert Groen een bekwaamheidsbriefje, waarop de dokter aangeeft wat je wél nog kunt.

Kinderen en onderwijs

Maximaal vijf kinderen per begeleider in de kinderopvang.

Toegankelijke en betaalbare kinderopvang voor iedereen. Groen pakt het plaatstekort aan, laat de bijdrage van ouders overal afhangen van hun inkomen en maakt kinderopvang gratis voor gezinnen met de laagste inkomens.

Het lerarentekort aanpakken, onder meer via een startersstatuut voor beginnende leerkrachten, met werkzekerheid, minder lesuren en meer begeleiding.

Op wie kunt u stemmen op 9 juni? Dit zijn de lijsttrekkers in uw provincie

Veiligheid en justitie

Samenwerking rond defensie verder versterken op Europees niveau. Zo wordt Europa minder afhankelijk van niet-Europese landen. Niet per se meer geld investeren in defensie dus.

Wel meer geld voor justitie, zodat er genoeg personeel en een goede infrastructuur is om onze rechtsstaat behoorlijk te laten functioneren.

Gokverslaving echt aanpakken. Groen zorgt voor strikte regels voor gokbedrijven, een hervorming van de Kansspelcommissie en een strenge regulering van de Nationale Loterij.

Migratie

Een Belgisch spreidingsplan voor de opvang van mensen die asiel aanvragen en voldoende noodopvang wanneer nodig.

Een afdwingbaar Europees spreidingsmechanisme voor de opvang van mensen op de vlucht, via een hervorming van de Dublinconventie.

Snelle en transparante asielprocedures. Na maximaal 6 maanden hoort iemand te weten of hij kan blijven of moet terugkeren. Die terugkeer moet zo veel mogelijk vrijwillig gebeuren. Bij een gedwongen terugkeer moeten de mensenrechten worden gerespecteerd. Groen zet in op alternatieven voor detentie en beperkt detentie in de tijd met duidelijke, maximale termijnen.

Rechtvaardige arbeidsmigratie, met bescherming van werknemers tegen uitbuiting.

Democratie en ethische kwesties

Burgers meer inspraak geven. Groen versterkt bestaande democratische instellingen en installeert nieuwe vormen van democratie, bijvoorbeeld het petitierecht en gelote burgerpanels, zodat burgerparticipatie alle mensen bereikt, ook zij die daar vandaag nog niet mee bezig zijn.

Het recht op abortus verankeren in de grondwet. De abortustermijn breidt Groen uit naar minstens 18 weken. De verplichte bedenktijd van 6 dagen wordt afgeschaft.

Het recht op euthanasie uitbreiden voor personen met dementie, en toegang tot euthanasie beter garanderen voor personen in een uitzichtloze medische situatie.

De Belgische traditie van ellenlange regeringsvormingen doorbreken, met meer parlementaire controle over het proces, en met deadlines die, als het parlement dat nodig vindt, leiden tot nieuwe verkiezingen.

Partner Content