Veel Vlaams Belangers vinden dat ons land geen democratie is

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken © BelgaImage
Ewald Pironet

Over iets meer dan 100 dagen mogen we weer onze democratische plicht vervullen en gaan we stemmen. Maar hoe belangrijk vinden we het dat we in een democratie leven? Is België wel een democratie? En hoeveel vertrouwen hebben we in de federale en regionale regeringen en in ons stads- of gemeentebestuur? De politieke peiling van Knack levert het antwoord.

Er werd ook gepeild naar vertrouwen. Zo’n 30 procent heeft vertrouwen in de media, 36 procent niet. Het laagst scoren de politieke partijen, samen met de kerk: slechts 14 procent van de bevolking heeft daar nog vertrouwen in. Wat meer vertrouwen hebben Belgen in de federale (27%) en Vlaamse regering (25%) en de Europese Commissie (29%). Het meest vertrouwen hebben ze in de rechtbanken (37%) en de gemeentebesturen (45%). 

Zo’n 85 procent van de bevolking vindt het belangrijk dat het land democratisch wordt bestuurd, slechts 1 procent vindt dat helemaal niet. Dat cijfer geldt voor alle partijvoorkeuren. Zo vindt 84 procent van de PVDA-stemmers een democratisch bestuur essentieel en 2 procent vindt dat helemaal niet belangrijk, bij de Vlaams Belang-kiezers is dat respectievelijk 81 procent en 1 procent. 

Op de vraag of het land momenteel democratisch wordt bestuurd zegt 46 procent van wel, maar 25 procent vindt van niet. Vooral Vlaams Belang-kiezers menen dat er vandaag iets schort aan onze democratie: 21 procent van hen oordeelt dat we wel democratisch worden bestuurd, maar 43 procent zegt dat het er nu niet democratisch aan toe gaat. Wellicht speelt het cordon sanitaire, waarbij het Vlaams Belang bij voorbaat door de andere partijen wordt uitgesloten van deelname aan het bestuur, hier een belangrijke rol. 

Tot slot zegt 22 procent van de ondervraagden dat ze niet zou stemmen als er geen stemplicht was. Opmerkelijk is dat 16 procent van de Nederlandstaligen dat oppert, tegen 30 procent van de Franstaligen. Bij de Vlaamse partijen zou 24 procent van de PVDA-kiezers niet meer naar het stemlokaal trekken, 18 procent bij Vlaams Belang, 17 procent bij Groen, 15 procent bij Vooruit, 11 procent bij de Open VLD, 10 procent bij de N-VA en 5 procent bij de CD&V. Als iedereen woord houdt, zou het afschaffen van de stemplicht voor de lokale verkiezingen in oktober 2024 wel eens grote gevolgen kunnen hebben. 

Info
Dit onderzoek werd online uitgevoerd door Kantar van 22 januari tot 8 februari 2024, in opdracht van Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances, De Zondag, de Krant van West-Vlaanderen en Kanaal Z, bij 2681 Belgen van 18 jaar en ouder. Het gaat over 1077 Vlamingen, 1004 Walen en 600 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4 procent in Brussel.

De grote politieke peiling
Lees woensdag het volledige dossier in Knack en op Knack.be/verkiezingen-2024.

Groot Voorzitterdebat
Op dinsdag 27 februari brengen Knack, Trends en Kanaal Z de zeven Vlaamse partijvoorzitters samen voor een exclusief debat in de aanloop naar de verkiezingen.
U kunt dit Grote Voorzittersdebat vanaf 20.00 uur volgen op Knack.be en Trends.be.

Partner Content