Peiling: CD&V zakt weg naar 8,7 procent, minder dan PVDA

CD&V-voorzitter Joachim Coens stelt op 23 april de nieuwe huisstijl van de partij voor in Antwerpen. © Belga

Uit ‘De Stemming’, een politieke peiling, blijkt dat de CD&V de kleinste partij van Vlaanderen is geworden, iets kleiner dan de PVDA.

Voor Joachim Coens, voorzitter van de CD&V, was de peiling het signaal om zijn vervroegd vertrek aan te kondigen.

Zijn partij zakt door de bodem en verliest 6,7 procentpunt tegenover de Vlaamse verkiezingen van 2019. Ze wordt met 8,7 procent nipt kleiner dan PVDA en Groen, al valt het verschil in beide gevallen binnen de foutenmarge.

‘De Stemming’ is een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard, waarbij ruim 2000 Vlamingen naar hun politieke voorkeuren worden gepeild.

Vlaams Belang blijft de grootste partij (22,9 procent). Dat is 4,5 procentpunt hoger dan bij de verkiezingen van 2019. N-VA belandt op kleine achterstand op de tweede plaats, maar scoort met 22,4 procent nog altijd lager dan bij de verkiezingen van 2019.

Bart De Wever (N-VA) is de populairste politicus en steekt premier Alexander De Croo (Open VLD) weer voorbij. Conner Rousseau staat op de derde stek.

Vooruit stijgt naar 15,5 procent, een vooruitgang met 5,4 procentpunten in vergelijking met de voorbije verkiezingen. De bewiste koers van Conner Rousseau lijkt de partij vooruit te stuwen.

Open VLD behaalt 10,2 procent, Groen 9,4 en PVDA 9,1.

Partner Content