Joachim Coens stapt vervroegd op als CD&V-voorzitter

Joachim Coens (CD&V) in maart 2022.

CD&V-voorzitter Joachim Coens zal de partijraad van CD&V volgende week vragen om vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven. Hij zal daarbij zelf geen kandidaat zijn.

Dat meldt hij aan VRT NWS, als reactie op ‘De Stemming’, het onderzoek naar de kiesintenties van de Vlaming in opdracht van VRT NWS en De Standaard.

Als het nu verkiezingen zouden zijn, zou CD&V de kleinste Vlaamse partij worden. Volgens ‘De Stemming’ zou slechts 8,7 procent van de bevraagden nog voor CD&V stemmen. Dat is 6,7 procentpunt minder dan het resultaat dat CD&V haalde bij de Vlaamse verkiezingen van 2019. 

‘Die peiling is voor ons dramatisch’, zegt Coens aan VRT NWS. ‘Vooral voor onze militanten, die zich dagdagelijks voor de christendemocratie inzetten op het terrein, is dit bijzonder pijnlijk’.

‘Ik zal in elk geval aan de partijraad van donderdag voorstellen om vervroegde voorzittersverkiezingen te houden, en ik denk dat het niet aan mij is om daarvoor kandidaat te zijn.’

Consensuskandidaat?

Lang zal dat niet duren, zegt Coens aan VRT NWS. ‘Ik denk dat het goed zou zijn om in elk geval tegen het nieuwe politieke werkjaar duidelijkheid te hebben over het leiderschap.’

De partijraad beslist donderdag over de vraag van de voorzitter, verneemt persagentschap Belga. Diens mandaat liep normaal tot december.

Coens blijft wel voorzitter tot aan de verkiezing. Volgens partijwoordvoerster Eline Dhaen zal die vermoedelijk pas na de zomer kunnen worden georganiseerd.
In CD&V-rangen is al enige weken te horen dat er wordt gezocht naar een consensuskandidaat. Een echte strijd voor de positie wordt niet wenselijk geacht.

Partner Content