Twee op de vijf jongeren halen hun informatie over politiek op sociale media

Jos D'haese
PVDA-kopstok Jos D'Haese heeft 155.000 TikTok-volgers, maar leveren die ook stemmen op? © ID
Ewald Pironet

Over iets meer dan 100 dagen trekken we naar de stembus. Maar waar halen we onze informatie over het politiek reilen en zeilen? Spelen sociale media als FaceBook en TikTok echt zo’n belangrijke rol als vaak wordt gedacht? Zijn er verschillen tussen jong en oud of valt dat wel mee? De politieke peiling van Knack geeft antwoord.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, volgen de meeste mensen de politiek nog altijd via de traditionele media. Uit de Knack-peiling blijkt dat 62 procent van de kiezers op de hoogte blijft van het politieke reilen en zeilen via kranten, weekbladen, radio en televisie. Er is wel een groot generatieverschil: bij de jongeren is dat 39 procent en bij de 65-plussers 76 procent.  

Over het algemeen is praten over politiek met familieleden (35%) of vrienden (21%) ook belangrijker dan de sociale media. Eén op de vijf Belgen zegt de politiek te volgen via Facebook, X, Instagram en TikTok, het nieuwste speeltje van heel wat politici. Van de jongeren is dat 39 procent, van de 65-plussers 12 procent.  

Tot slot zegt 15 procent van de mensen dat ze politiek helemaal niet volgen. Er is daarbij geen noemenswaardig verschil tussen de generaties of op welke partij er uiteindelijk wordt gestemd. 

Info
Dit onderzoek werd online uitgevoerd door Kantar van 22 januari tot 8 februari 2024, in opdracht van Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances, De Zondag, de Krant van West-Vlaanderen en Kanaal Z, bij 2681 Belgen van 18 jaar en ouder. Het gaat over 1077 Vlamingen, 1004 Walen en 600 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4 procent in Brussel.

De grote politieke peiling
Lees woensdag het volledige dossier in Knack en op Knack.be/verkiezingen-2024.

Groot Voorzitterdebat
Op dinsdag 27 februari brengen Knack, Trends en Kanaal Z de zeven Vlaamse partijvoorzitters samen voor een exclusief debat in de aanloop naar de verkiezingen.
U kunt dit Grote Voorzittersdebat vanaf 20.00 uur volgen op Knack.be en Trends.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content