Homans over afgekeurd kredietaanvraag Apache: ‘Insinuatie van politieke afrekening is van de pot gerukt’

Liesbeth Homans © Belga
Kamiel Vermeylen

Vlaams minister van Sociale Economie Liesbeth Homans ontkent de kritiek dat de afkeuring van de kredietaanvraag van nieuwswebsite Apache.be politiek gemotiveerd is.

Knack berichtte hoe Vlaams vice-minister president Liesbeth Homans haar veto stelde tegen de nieuwswebsite Apache.be om risicokapitaal op te halen bij Trividend, het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie. Volgens hoofdredacteur van Apache Karl Van den Broeck was de beslissing “een politiek manoeuvre” om de redactie te muilkorven. “Het argument dat we niet aan de doelstellingen beantwoorden, is om te lachen”, zegt Van den Broeck.

Vlaams Minister van Sociale Economie Liesbeth Homans wijst die kritiek resoluut van de hand. “Binnen mijn bevoegdheid sociale economie zet ik de middelen maximaal in op sociale tewerkstelling, in het bijzonder voor mensen die op de arbeidsmarkt moeilijker aan de bak geraken, en dat is niet meer dan logisch,” aldus Homans.

“Daarom wordt in de verschillende beleidsinstrumenten binnen sociale economie de focus gelegd op sociale ondernemingen die zich op sociale tewerkstelling toeleggen. Aangezien Apache zich niet toelegt op sociale tewerkstelling, past dit dossier dan ook niet binnen het instrumentarium voor sociale economie,” klinkt het.

Volgens Homans is er dan ook helemaal geen sprake van een veto tegen Apache. “De Vlaamse overheid beschikt niet over een vetorecht in de Raad van Bestuur (van Trividend, nvdr). In dit bestuursorgaan wordt steeds collegiaal en in unanimiteit beslist. Het afwijzen van een dossier gebeurt omdat het niet voldoet aan de doelstellingen van het beleidsinstrument. Dit heeft ook niets te maken met het al of niet belang hechten aan (onderzoeks)journalistiek, hetgeen overigens niet tot de bevoegdheden van de minister van Sociale Economie behoort.”

“De insinuatie van een politieke afrekening is compleet van de pot gerukt en gratuite,” stelt Homans. “Ik heb helemaal geen verborgen agenda. Mijn enige – en open – agenda is om de middelen voor sociale economie in te zetten voor de doelgroep die het nodig heeft”.

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) ziet een “systematiek in de aanvallen van de N-VA in de richting van de kritische onderzoeksjournalistiek”. Dat zegt ze na de berichtgeving dat een kabinetsmedewerker van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zijn veto zou gesteld hebben tegen een lening voor nieuwssite Apache.

Segers verwijst ook naar de “enorme dwangsommen” die Apache boven het hoofd hangen nadat het vorig jaar over een Antwerps bouwdossier had bericht. Dat Homans nu een achtergestelde lening voor Apache zou tegenhouden, is volgens Segers dus geen toeval. “Maar eigenlijk is het schrijnend dat het belangrijk medium dat Apache geworden is zich op Trividend, een erkenningsfonds voor de sociale economie, moet richten”, zegt Segers.

“Wanneer gaat de Vlaamse regering eindelijk iets doen om kritische onderzoeksjournalistiek beter te ondersteunen? Die krijgt maar peanuts, zeker in vergelijking met de honderden miljoenen die de geschreven pers federaal krijgt via de btw-vrijstelling en de posttarieven.”

Ondertussen reageerden ook al enkele politici op Twitter:

Groen voorzitter Meyrem ALmaci schaftte zich prompt het lidmaatschap aan.

Woordvoerden van sp.a Gorik Van Holen reageert eerder laconiek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content