Gwendolyn Rutten volgt Bart Somers op: ‘Kan me indenken dat er veel mensen zijn die niet begrijpen dat ik nu hier zit’

Tom Ongena en Gwendolyn Rutten op 7 november 2023. © Belga

Voormalig Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten volgt Bart Somers op als Vlaams minister. Dat wordt dinsdagavond bevestigd binnen de partij.

Bart Somers liet maandag onverwacht weten op te stappen als Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. Hij neemt opnieuw zijn job als burgemeester van Mechelen op. In de loop van dinsdag was te horen dat het voor de opvolging ging tussen Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose en Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten. De keuze is dus op die laatste gevallen.

Het besluit van de partijtop én van Rutten zelf is opvallend. Vorige maand werd ze nog genoemd als kanshebber om Vincent Van Quickenborne op te volgen als federaal minister van Justitie. De job ging uiteindelijk naar Paul Van Tigchelt, waarna Rutten aankondigde zich niet meer verkiesbaar te willen stellen op een nationale lijst. In een lange post op sociale media schreef ze dat ze zich onrespectvol behandeld voelde.

Rutten: ‘Misschien heb ik te fel gereageerd, ik ben ook maar een mens’

“Ik moet in mijn eigen hart kijken. Misschien heb ik twee weken geleden te fel gereageerd. Ik ben ook maar een mens. Maar ik heb eerlijk gezegd hoe ik me voelde.” Dat zei Gwendolyn Rutten, de nieuwe Vlaamse viceminister-president voor Open VLD, dinsdag tijdens haar eerste persconferentie.

Gwendolyn Rutten beseft goed dat het contrast groot is met twee weken geleden, toen ze uit onvrede met de benoeming van Paul Van Tigchelt de nationale politiek vaarwel zei. “Als je mij een paar dagen geleden zou hebben gezegd dat ik hier zou zitten, ik had het niet geloofd”, zei ze. “Ik was een paar weken geleden ontgoocheld. Dat was een moeilijk moment, omdat ik voor mezelf vond dat ik niet langer impact kon hebben in de politiek. Daarom had ik de keuze gemaakt om iets anders te gaan doen met mijn leven, naast burgemeester zijn van Aarschot.”

Rutten maakte dat ook concreet: ze wou het onderwijs in. “Ik had daar ook plannen voor gemaakt, tot ik maandagavond telefoon kreeg, en dan staat je leven op zijn kop”, zei ze. “Ik kan me indenken dat er veel mensen zijn die niet begrijpen waarom ik eerst niet langer aan nationale politiek wou doen en nu hier zit. Ik kan alleen maar zeggen: dat is het leven. Als je impact wil hebben, neem je verantwoordelijkheid als je dat gevraagd wordt.”

Die verantwoordelijkheid strekt zich ook uit tot voorbij de verkiezingen. Rutten zal de Vlaamse lijst in Vlaams-Brabant trekken.

Voorzitter Tom Ongena gaf dinsdag toe dat er plooien moesten worden gladgestreken. “We moeten er niet flauw over doen, we hebben een moeilijke periode gehad twee weken geleden”, zei hij. “Maar dit toont dat Gwendolyn iemand is die er staat als Vlaanderen haar nodig heeft.”

De vernieuwing, waar onder meer Bart Somers om had gevraagd, wordt met deze beslissing nog niet in de praktijk gebracht, gaven zowel Ongena als Rutten aan. “Ze hebben gelijk, ik ben geen vernieuwing”, zei Rutten. “Maar in dit geval is aan mij gevraagd: zet uw kennis, competentie en kunde in.”

“Evident is Gwendolyn niet de vernieuwing”, zei Ongena. “Maar intussen zijn er negen lijsttrekkers aangeduid en zes daarvan zijn nieuwe mensen tegenover vorige keer. Door een stap achteruit te zetten, heeft Bart Somers ook ruimte gemaakte voor nieuwe gezichten om naar de kiezer te gaan. De afweging die we hier nu hebben gemaakt, is de keuze voor iemand die deskundigheid heeft in het stikstofdossier.”

Partner Content