Paul Van Tigchelt wordt minister van Justitie

Paul Van Tichelt op 16 oktober 2019. © Belga

Paul Van Tigchelt wordt de nieuwe minister van Justitie en de Noordzee. Dat meldt het Paleis zondag. Van Tigchelt was de adjunct-kabinetschef van Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die vrijdag ontslag nam als minister van Justitie. In het verleden stond Van Tigchelt ook aan het hoofd van OCAD, het orgaan dat de dreiging in ons land analyseert.

Vincent Van Quickenborne nam vrijdag ontslag in de nasleep van de aanslag in Brussel, waarbij twee Zweden werden doodgeschoten. Sindsdien was het speculeren over wie hem zou opvolgen.

Daarbij werden allerlei namen geciteerd, zoals ex-voorzitter Gwendolyn Rutten en ondervoorzitter Jasper Pillen, of een stoelendans met staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand.

Van Tigchelt stond niet meteen bovenaan de lijstjes met favorieten.

De vijftigjarige Van Tigchelt werd publiek bekend toen hij in januari 2016 directeur werd bij OCAD, enkele maanden voor de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. De jaren voordien was hij aan de slag op het Antwerpse parket-generaal. De Wetstraat is voor Van Tigchelt geen onbekend terrein. Hij was deze legislatuur zoals gezegd actief op het kabinet-Van Quickenborne en in het verleden was hij woordvoerder en adjunct-kabinetschef van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.


Met Van Tigchelt kiest de partij dus iemand die dagelijks bezig was met het beleid op Justitie en dus geen inloopperiode nodig heeft. Hij zal ook de rol van vicepremier op zich nemen. Dat betekent dat hij deel uitmaakt van het kernkabinet, waarin de premier en de andere vicepremiers zetelen en waarin vaak de principiële politieke knopen worden doorgehakt.


Later zondagavond vindt bij Open VLD een persconferentie plaats om Van Tigchelt voor te stellen.

Paul Van Tigchelt krijgt vanuit de federale regering felicitaties voor zijn benoeming tot minister van Justitie. Voor oppositiepartij Vlaams Belang is Van Tigchelt ongeloofwaardig.

Van Tigchelt schopt het van adjunct-kabinetschef van Van Quickenborne tot zijn opvolger binnen de regering. Hij erft de bevoegdheden Justitie en Noordzee en zal ook als vicepremier voor Open VLD deel uitmaken van het kernkabinet. “Hartelijk welkom”, reageert MR-vicepremier David Clarinval. “Er zal geen tekort aan werk zijn. Ik ben er zeker van dat we samen de liberale waarden hoog zullen houden!”.

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) heeft het over een keuze voor ervaring en vakbekwaamheid. “Welkom bij de regering, Paul Van Tigchelt. Ik kijk uit naar de samenwerking”, aldus De Sutter.

“Succes, Paul Van Tigchelt”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Met je kennis en ervaring is Justitie in goede handen om de vele uitdagingen aan te gaan. Vorig jaar liepen we allebei de marathon van New York, doorzettingsvermogen verzekerd dus.”

Zijn partijgenote en staatssecretaris Alexia Bertrand noemt Van Tigchelt op Justitie “een bekwaam man met pakken ervaring aan het roer. Hij zal -als mede-architect- de vele lopende hervormingen van Vincent Van Quickenborne ook succesvol verderzetten. Hij is bovendien een man vol charisma met een luisterend oor. Kortom: de juiste man op de juiste plaats.”

Dat is alleszins niet de mening van oppositiepartij Vlaams Belang. “Een liberale cabinetard die het gevaar van islamterreur minimaliseert en terroristen heeft laten terughalen, is compleet ongeschikt als Justitieminister”, vinden Kamerfractieleidster Barbara Pas en voorzitter Tom Van Grieken. “Dat zo iemand na een islamistische terreuraanslag naar voren geschoven wordt, toont aan dat de Vivaldi-regering niet bezig is met de veiligheid van de burgers. De enige manier om aan deze beschamende vaudeville te ontsnappen, is door gewoon de stekker uit de regering te trekken en naar vervroegde verkiezingen te gaan.”

Jasper Pillen verdwijnt uit Kamer door terugkeer Van Quickenborne

Het ontslag van Vincent Van Quickenborne (Open VLD) als minister van Justitie, heeft ook gevolgen voor zijn partijgenoot Jasper Pillen. Van Quickenborne neemt immers opnieuw zijn zetel in de Kamer in, waardoor Pillen na drie jaar afscheid neemt van het halfrond.

Bij de verkiezingen van 2019 raakte Van Quickenborne immers vanop de West-Vlaamse lijst verkozen in de Kamer. Nadat hij toetrad tot de Vivaldi-regering, kwam zijn zitje vrij voor opvolger Pillen, die nu dus opnieuw plaats moet ruimen voor Van Quickenborne. “Dit is geen afscheid”, reageert Pillen, die ondervoorzitter is van Open VLD. “Ik ga met volle goesting voor het lijsttrekkerschap op de Vlaamse lijst voor de verkiezingen in juni 2024. Want mijn werk is niet af.” Pillen werkte zich in de Kamer vooral in de kijker op Defensie-dossiers.

Partner Content