Het vooruitgangsrapport van informateur Bart De Wever (N-VA) snijdt geen controversiële thema's aan, zoals de grondige hervorming van het indexmechanisme en de beperking van de werkloosheid in de tijd. Dat schrijft Le Soir. Bij N-VA houdt men het erop dat de nota de "brede algemene principes bevat waarop een volgende federale regering kan worden gevormd", maar houdt men over het inhoudelijke de lippen stijf op mekaar.

Informateur De Wever kreeg dinsdag van de koning op zijn eigen aanvraag nog een week extra om zijn opdracht voort te zetten en op zoek te gaan naar de centrumrechtse meerderheid die hij voor ogen heeft. De Wever maakte het staatshoofd een schriftelijk vooruitgangsrapport over zijn opdracht over.

Geen communautaire thema's

Le Soir kon naar eigen zeggen informatie verkrijgen over de inhoud van die tekst. Daarin preciseert de informateur dat de volgende regering zich exclusief op het sociaaleconomisch herstel moet toespitsen. Daarbij worden enkele grote principes en algemene objectieven aangehaald, zoals werk en concurrentiekracht, maar is geen sprake van thema's die deze of gene potentiële partner kunnen afschrikken. Zo wordt met geen woord gerept over de beperking in de tijd van de werkloosheid en de hervorming van de automatische loonindexering, aldus de Franstalige krant.

In de nota zou ook geen spoor terug te vinden zijn van communautaire thema's. Nog volgens Le Soir oordeelt de informateur dat de elementen waarover hij beschikt, het mogelijk maken de volgende stap in zijn opdracht te bekijken: de zoektocht naar partners. Partijen worden niet geciteerd, maar zoals bekend gaat De Wever voor een centrumrechts project. Daarvoor zijn aan Franstalige kant MR en CDH nodig. Indien het CDH niet meegaat, dan kan een meerderheid met enkel MR aan Franstalige kant, maar moet er een Vlaamse partij aan boord worden getild. Open VLD wil enkel indien ze ook op Vlaams niveau mee aan tafel mag gaan zitten. (Belga/AVE)

Het vooruitgangsrapport van informateur Bart De Wever (N-VA) snijdt geen controversiële thema's aan, zoals de grondige hervorming van het indexmechanisme en de beperking van de werkloosheid in de tijd. Dat schrijft Le Soir. Bij N-VA houdt men het erop dat de nota de "brede algemene principes bevat waarop een volgende federale regering kan worden gevormd", maar houdt men over het inhoudelijke de lippen stijf op mekaar.Informateur De Wever kreeg dinsdag van de koning op zijn eigen aanvraag nog een week extra om zijn opdracht voort te zetten en op zoek te gaan naar de centrumrechtse meerderheid die hij voor ogen heeft. De Wever maakte het staatshoofd een schriftelijk vooruitgangsrapport over zijn opdracht over. Le Soir kon naar eigen zeggen informatie verkrijgen over de inhoud van die tekst. Daarin preciseert de informateur dat de volgende regering zich exclusief op het sociaaleconomisch herstel moet toespitsen. Daarbij worden enkele grote principes en algemene objectieven aangehaald, zoals werk en concurrentiekracht, maar is geen sprake van thema's die deze of gene potentiële partner kunnen afschrikken. Zo wordt met geen woord gerept over de beperking in de tijd van de werkloosheid en de hervorming van de automatische loonindexering, aldus de Franstalige krant. In de nota zou ook geen spoor terug te vinden zijn van communautaire thema's. Nog volgens Le Soir oordeelt de informateur dat de elementen waarover hij beschikt, het mogelijk maken de volgende stap in zijn opdracht te bekijken: de zoektocht naar partners. Partijen worden niet geciteerd, maar zoals bekend gaat De Wever voor een centrumrechts project. Daarvoor zijn aan Franstalige kant MR en CDH nodig. Indien het CDH niet meegaat, dan kan een meerderheid met enkel MR aan Franstalige kant, maar moet er een Vlaamse partij aan boord worden getild. Open VLD wil enkel indien ze ook op Vlaams niveau mee aan tafel mag gaan zitten. (Belga/AVE)