Formatie: Johan Vande Lanotte waarschuwt voor 'heel grote blokkage'

11/07/14 om 13:56 - Bijgewerkt om 14:16

'Federaal staan we eigenlijk nog nergens', zegt SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte. 'Het wordt stilaan tijd dat een aantal mensen gaan bewegen.'

Formatie: Johan Vande Lanotte waarschuwt voor 'heel grote blokkage'

Johan Vande Lanotte © Belga

Terwijl de geruchtenmolen over de Vlaamse formatie volop draaide in de Gotische zaal van het Brusselse stadhuis in de marge van de 11-juli-viering, werd over de federale formatie de discretie bewaard. Die discretie ziet informateur Charles Michel (MR) als 'een teken van vertrouwen'. 'De discussies verlopen open en constructief', aldus Michel. Hij hoopt dat er 'binnen een redelijke termijn' een doorbraak komt op federaal vlak.

'Federaal staan we nog nergens'

Johan Vande Lanotte is echter een andere mening toegedaan. Het SP.A-kopstuk is zelfs ronduit pessimistisch. 'Federaal staan we eigenlijk nog nergens. Ik vrees daar een heel grote blokkage. Het wordt stilaan tijd dat een aantal mensen gaan bewegen. In de weken na de verkiezingen zijn er eigenlijk enkel bijkomende obstakels opgedoken'.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wilde zich dan weer niet te veel uitspreken over de lopende gesprekken of over de houding van haar partij. 'Ons land heeft economische groei nodig. Daarvoor zijn er regeringen nodig die goed samenwerken'.

PS blijft beschikbaar

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever hield zich op de vlakte. 'Charles Michel is aan zet. We zullen zien wat hij maandag (wanneer Michel verwacht wordt op het koninklijk paleis, red.) aflevert'.

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) erkende tot slot dat er contacten zijn met de informateur. 'Maar het is aan de informateur om te zeggen welke mogelijkheden er zijn. De PS blijft beschikbaar om te zoeken naar een federale regering'. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners