Baas overtreedt de loonnorm? De gevangenis wenkt

Werkgevers die de loonnorm niet respecteren hangt straks een boete of zelfs celstraf boven het hoofd. Dat blijkt uit de plannen die de regering heeft om de loonnorm af te dwingen.

De regering-Di Rupo werkt dezer dagen in alle discretie aan een koninklijk besluit waarmee ze het politieke akkoord over de wijziging van de wet van 1996 op de concurrentiekracht afdwingbaar wil maken, schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws.

Loonhandicap

In het verleden bleken akkoorden over de loonnorm vaak papieren tijgers. Doordat de loonnorm vaak is overschreden, bedraagt de loonhandicap tegenover onze buurlanden 5,4 procent. Volgens de gouverneur van de Nationale Bank van België, Luc Coene, gaat het eigenlijk zelfs om 13 procent als ook het verlies aan arbeidsproductiviteit in rekening wordt gebracht. Maar de loonnorm kijkt enkel naar de loonkosten per uur.

Tanden

De regering-Di Rupo wil nu werkgevers en werknemers keihard responsabiliseren, “zodat de wet op de concurrentiekracht tanden krijgt”, zoals vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) het formuleert. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content