Abu Imram (sharia4belgium) gedagvaard voor homohaat

Sharia4belgium-woordvoerder Fouad Belkacem, ook bekend als Abu Imram, wordt gedagvaard voor homohaat, nadat hij eerder veroordeeld werd voor aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims.

De woordvoerder van de radicaal-islamistische organisatie Sharia4belgium Fouad Belkacem, ook bekend als Abu Imram, wordt gedagvaard voor homohaat. Hij liep eerder dit jaar al twee jaar gevangenisstraf en 550 euro boete op voor aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims en het belagen van voormalig Vlaams Blok/Belang-voorzitter Frank Vanhecke.

De klacht wordt neergelegd door advocaat Jean Marie de Meester. “De laatste twee jaar worden we geconfronteerd met steeds meer toenemend verbaal en fysisch homofoob geweld. Gelukkig werd de laatste week naar aanleiding van nieuw homofoob geweld in Leuven een massale oproep gelanceerd om een einde te stellen aan die escalatie van homofobie.”

‘De tijd van open brieven is voorbij’

Maar die acties schieten tekort, aldus De Meester: “Open brieven mogen de politiek er dan wel toe brengen om in actie te schieten, de daders lezen die waarschijnlijk niet. Zij horen enkel de homofobe retoriek van een paar agitatoren die homoseksualiteit hebben uitgeroepen als grote vijand van hun geloof, levensbeschouwing of zelfs de mensheid.”

‘Ook allochtone gemeenschap is slachtoffer’

De Meester ziet drie slachtoffers van de homofobe retoriek: de holebigemeenschap, hijzelf als lid daarvan en ook de allochtone gemeenschap, die door bepaalde individuen eruit de kans op een geslaagde integratie mislopen.

“De tijd van lijdzaam toezien is voorbij. Te veel hebben mijn echtgenoot en ik ons moeten inhouden een hand te geven op straat wanneer we Antwerpen, Mechelen of Brussel bezochten. De angst om bespot, bespuwd of geslagen te worden is te groot.”

Volgens De Meester is dat een democratische en vrije samenleving onwaardig: “De straat is van iedereen. Niemand moet bang zijn om in elkaar geslagen of beledigd te worden omdat hij of zij homo, lesbisch of transgender is.”

Geen gehoor bij Racismecentrum en minister Turtelboom

De Meester trachtte Belkacem al via het parket van Antwerpen aan te pakken, maar ving daar bot. Ook bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en bij de Vlaamse holebikoepel CAVARIA kreeg hij geen steun voor de vervolging van de voorman van sharia4belgium. “En minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) reageerde niet op onze brief van begin januari 2012 om gebruik te maken van haar positief injunctierecht.”

Homofobe uitspraken niet ernstig?

Zo ontstaat de indruk dat de overige uitspraken van Sharia4belgium wel ernstig en beledigend zijn maar die over homoseksuelen niet, vindt De Meester, want Belkacem werd wel veroordeeld voor aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims en het belagen van Frank Vanhecke, oud-voorzitter van het Vlaams Blok en later Vlaams Belang.

1 euro morele schadevergoeding

De Meester dagvaardt nu, na overleg met de holebi belangengroep Outrage!, Fouad Belkacem om op 16 maart 2012 te verschijnen voor de correctionele rechtbank te Antwerpen “wegens aanzetten tot haat jegens homoseksuelen, en in het bijzonder mijzelf.”. Er wordt 1 euro morele schadevergoeding gevorderd. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content