MAANDAG 26 JUNI :

China. De overheid arresteert de bekende dissident Chen Ziming. De liberale wetenschapper werd er ooit van beschuldigd het brein te zijn achter de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

DINSDAG 27 JUNI :

Nederland. Elf rechters leggen de eed af voor het Ruanda-tribunaal. Voorzitter Richard Goldstone en vijf andere rechters zetelen ook in het Joegoslavië-tribunaal.

Het hof zal uiteindelijk zitting hebben in het Tanzaniaanse Arusha.

Qatar. Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani maakt van de afwezigheid van zijn vader gebruik om de macht over te nemen in de kleine oliestaat.

Nigeria. De militaire leider Sani Abacha heft het twee jaar oude verbod op politieke partijen op.

Hij belooft op 1 oktober een tijdsschema bekend te maken voor de overgang naar een demokratisch bestel.

WOENSDAG 28 JUNI :

China. In een rapport klaagt Amnesty International het seksueel geweld aan, waarvan veel Chinese vrouwen zowel binnen het huwelijk, maar ook in gevangenissen en politiekantoren het slachtoffer zijn. China ontvangt eind dit jaar de wereldvrouwenkonferentie van de VN.

Cyprus. Grote bosbranden bedreigen verschillende dorpen in het noorden van het eiland.

Zwitserland. Op de valreep bereiken de VS en Japan een akkoord over de import van Amerikaanse wagens en onderdelen. Bij het eventueel verstrijken van het ultimatum wou Amerika 100 procent importtaksen heffen op Japanse wagens.

DONDERDAG 29 JUNI :

Duitsland. Het parlement stemt na vijf jaar diskussie in met een nieuwe abortuswet. In het kompromis is legale abortus mogelijk binnen de eerste twaalf weken van de zwangerschap op voorwaarde dat de vrouw zich grondig laat informeren.

Frankrijk. De partijraad van de socialistische partij beslist dat Lionel Jospin, kandidaat bij de jongste presidentsverkiezingen, in het najaar Henri Emmanuelli opvolgt als voorzitter van de PS.

België. De landen, verbonden aan het verdrag van Oslo en Parijs ter bescherming van de Atlantische Oceaan en de Noordzee, verbieden het dumpen in zee van afgedankte olieplatforms en offshore-installaties.

Noorwegen en Groot-Brittannië stemmen tegen.

VS. Op bijna 400 kilometer van de aarde vindt de historische koppeling plaats tussen het Russische ruimtestation Mir en het Amerikaanse ruimteveer Atlantis. De twee ruimtetuigen blijven vijf dagen aan elkaar gekoppeld.

VS. Het kongres stemt in met het plan om de begroting over zeven jaar sluitend te maken. President Bill Clinton waarschuwt dat hij zijn veto zal gebruiken als de zwaarste ingrepen, die vooral armen, ouderen en studenten treffen, niet verzacht worden.

VRIJDAG 30 JUNI :

Nederland. Op 86-jarige leeftijd overlijdt de socialistische oud-minister van Landbouw en EG-kommissaris Sicco Mansholt.

Zuid-Korea. Reddingswerkers in de hoofdstad Seoel halen 910 gewonden levend van onder het puin van een ingestort warenhuis. 113 doden zijn al geborgen.

ZATERDAG 1 JULI :

Frankrijk. In Bretagne gaat de 82ste Tour de France van start.

ZONDAG 2 JULI :

Duitsland. Noordrijn-Westfalen krijgt een rood-groene regering. Grootste diskussiepunt is een bruinkoolprojekt.

De socialisten zijn voor, de groenen tegen. De groenen bekomen dat er een speciale klachtenprocedure komt zodat het projekt de facto op de lange baan wordt geschoven.

Zaïre. Leden van de radikale oppositie van Etienne Tshisekedi en aanhangers van president Mobutu Sese Seko vormen een meerderheid waarmee ze de voorzitter van het overgangsparlement, aartsbisschop Laurent Monsengwo, de laan uitsturen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content