MAANDAG 20 MEI :

Spanje. In Cordoba komt een militair om bij een bomaanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Het gaat om de eerste aanslag sinds premier José Maria Aznar aan de macht is.

Nigeria. Een topman van de Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell geeft toe dat de multinational fouten heeft gemaakt in de aanpak van de protesten van het Ogoni-volk.

VS. Ondanks de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China, kondigt president Bill Clinton aan dat hij Pekings statuut van meest begunstigde handelspartner zal verlengen. Het akkoord loopt af in juni.

Frankrijk. De jury van het filmfestival in Cannes kent de prijs van de beste mannelijke vertolking toe aan Pascal Duquenne en Daniel Auteuil voor hun rollen in ?Le Huitième Jour? van Jaco Van Dormael. De bekroning is opvallend omdat Pascal Duquenne aan de ziekte van Down leidt. ?Secrets and Lies? van de Brit Mike Leigh krijgt de Palme d’Or. De hoofdrolspeelster, Brenda Blethyn, wordt bekroond als beste actrice. ?Breaking the Waves? van de Deen Lars Von Trier ontvangt de Grand Prix du Jury. Joel Coen int de regisseursprijs voor zijn thriller ?Fargo?. Het beste scenario is voor ?Un Héro Très Discret? en de speciale Prijs voor Originaliteit en Durf gaat naar David Cronenberg voor zijn film ?Crash?.

Duitsland. Meer dan honderdduizend werknemers uit de openbare sector houden een stiptheidsactie. De CAO-onderhandelingen over loonsverhoging verlopen zeer moeizaam. Kanselier Helmut Kohl staat onder druk nadat de EU-Commissie laat weten dat Duitsland volgend jaar niet zal voldoen aan de Maastrichtcriteria. Ook de Oeso voorspelt een somber 1997.

DINSDAG 21 MEI :

Bangladesh. Na twee dagen komt er een einde aan de muiterij van een aantal legeronderdelen. Die rebelleerden na het ontslag van de populaire luitenant-generaal Abu Saleh Mohammed Nasim. President Abdur Rahman Biswas ontsloeg Nasim wegens insubordinatie.

Mexico. De centrum-rechtse oppositiepartij PAN gaat opnieuw onderhandelen met de regeringspartij PRI over democratische hervormingen. PAN trok drie maanden geleden uit het overleg wegens verkiezingsfraude van een PRI-kandidaat. Die PRI-burgemeester treedt nu echter af. Het Zapatistisch Leger voor Nationale Bevrijding van zijn kant wil uit het overleg stappen omdat de regering ?geen echte vrede wil.?

Libanon. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt Israël en de Hezbollah-milities van schendingen van het oorlogsrecht tijdens hun strijd in Zuid-Libanon. Het nieuwe bestand maakt volgens HRW geen einde aan de represailles op burgers. Vooral Israël antwoordt op een buitensporige manier op de provocaties van Hezbollah.

WOENSDAG 22 MEI :

Birma. De militaire junta arresteert tientallen oppositieleden, overwegend van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), die een driedaags colloquium houden ter herdenking van de zesde verjaardag van hun verkiezingsoverwinning. NLD-voorzitster en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi vraagt om internationale druk.

DONDERDAG 23 MEI :

Bosnië. De EU-bestuurders van de stad Mostar zijn het niet eens met de nieuwe datum (eind juli) voor de verkiezingen. De Moslim-Kroatische federatie besliste autonoom dat de stembusgang niet zal plaats vinden op 31 mei.

Frankrijk. De vakbonden demonstreren voor arbeidstijdverkorting.

VRIJDAG 24 MEI :

Frankrijk. Frankrijk reageert geschokt op de moord op zeven Franse monniken door de Islamitische terreurgroep GIA. De zeven werden twee maanden geleden in Algerije ontvoerd.

Pascal Duquenne en Daniel Auteuil : beste acteurs in Cannes.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content