MAANDAG 20 MEI :

De Franstalige pers is verontwaardigd over de boodschap van Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CVP) tijdens het Eurovisiesongfestival. ?Vlaanderen wenst Lisa Del Bo veel geluk,? zei hij.

PSC-voorzitterCharles-Ferdinand Nothomb kant zich tegen het samenlevingscontract als alternatief voor het huwelijk. Hij kan zich wel vinden in het CVP-SP-wetsvoorstel tegen de discriminatie van homoseksuelen.

Op 29 juni zal de PS een ?actualiseringscongres? houden. Daarop zal de partij de regeringsdeelname na één jaar evalueren, en het vertrouwen van de achterban vragen voor het cruciale jaar 1997.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) begint met een informatiecampagne over de invoering van de Europese eenheidsmunt euro. Het VBO zal zich daarbij vooral richten naar KMO’s.

Bij PhilipsBrugge begint een 24-urenstaking na de aankondiging van de directie, dat er 321 voltijdse jobs moeten sneuvelen.

DINSDAG 21 MEI :

Volgens een onderzoek van het studiebureau INRA hechten de Belgen, samen met de Fransen en de Oostenrijkers, van alle Europeanen het minste belang aan ontwikkelingssamenwerking.

Uit cijfers van de NMBS blijkt dat jaarlijks 144 miljoen Belgen gebruik maken van de trein. Minder dan een half procent zou daarbij sjoemelen met vervoersbewijzen.

De Brusselse Rechtbank van Koophandel beslist dat Belgacom het concurrerend semafoonbedrijf Multipage, dat via Nederland werkt, niet langer mag blokkeren. Volgens Belgacom parasiteert Multipage op het bestaand netwerk.

WOENSDAG 22 MEI :

Baron Benoît de Bonvoisin krijgt geen nieuwe magistraat voor zijn proces voor het Brusselse Hof van Beroep. De Bonvoisin had voorzitster Francine De Ceuleneer gewraakt wegens partijdigheid.

De vakbonden ACV en ABVV vragen meer geld voor de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Dat geld moet dienen voor een betere begeleiding en opleiding van werklozen.

Ecolo-kamerlid Philippe Dallons loopt over naar de PS. Dallons leefde al geruime tijd in onmin met de Ecolo-partijleiding, en besluit daarom deel te nemen aan de verruimingsoperatie ?Olijfboom? van de PS.

Op tien jaar tijd raakten in België 32 mensen via een bloedtransfusie besmet met het HIV-virus. Op één na deden al die besmettingen zich voor 1 augustus 1985 voor, toen er nog geen bloedtest bestond voor het opsporen van aids.

Vrouwenorganisaties willen de firma’s Organon, Schering en AHP Pharma boycotten. Die willen hun anticonceptieve pil uit de ziekteverzekering terugtrekken, omdat ze vanaf juni goedkoper moeten worden.

DONDERDAG 23 MEI :

Twee minderjarigen worden in een instelling geplaatst in verband met de dood van een treinbestuurder. De man werd getroffen door het betonblok dat ze vanop een brug naar zijn trein gooiden.

Niet Joëlle Milquet maar Magdaleine Williamewordt PS-fractievoorzitster in de Senaat. Milquet wordt voorzitster van de Commissie voor Binnenlandse Zaken, en fractie-afgevaardigde in het partijbureau.

Een woelige onderwijsbetoging in Charleroi loopt uit de hand als een aantal manifestanten het afgesproken traject verlaat. Er vallen drie gewonden.

Het Comité-P, dat toezicht uitoefent op de politiediensten, bereidt een onderzoek voor naar de Molenbeekse politie, naar aanleiding van berichten over de slechte verhoudingen van het korps met de Molenbeekse migranten.

Bij Philips-Brugge heerst onrust over nakende ontslagen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content