Maandag 15 januari.

Er komen steeds minder aanvragen voor studiebeurzen. Dat zegt minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD). Vorig jaar werden 163.000 beurzen aangevraagd, vijf procent minder dan in 2000.

ù Moslimvrouwen mogen met een hoofddoek op de foto voor hun identiteitskaart. Een Turkse vrouw spande vijf jaar geleden een zaak tegen de gemeente Beringen in omdat die zoiets niet toeliet. Ze won haar zaak in kort geding, daarna voor het hof van beroep en voor cassatie.

ù De door de Europese Unie opgelegde BSE-tests bij runderen boven de dertig maanden, leveren twee gevallen van gekkekoeienziekte op.

Dinsdag 16 januari.

Kind en Gezin (K&G) zal het attest van toezicht van opvanggezinnen onmiddellijk intrekken zodra er een vermoeden van kindermishandeling is. K&G neemt die maatregel na de aanhouding van een onthaalmoeder en haar echtgenoot op beschuldiging van aanranding.

ù Juriste Greet Vangool volgt haar SP-partijgenoot Freddy Willockx op als regeringscommissaris. Ze zal aan de modernisering en de vereenvoudiging van de sociale zekerheid werken.

Woensdag 17 januari.

Volgens de Franse krant Le Monde zouden de twee koekjesfabrieken van Lu-Danone in België gesloten worden. Lu-Danone ontkent de berichten en dient klacht in tegen onbekenden.

ù Op de luchthaven van Zaventem wordt een buit van 169 kilo cocaïne onderschept, die tussen groenten verstopt zat. De lading drugs heeft een straatwaarde van anderhalf miljard frank.

Donderdag 18 januari.

Het Limburgs Universitair Centrum en de Universiteit Maastricht richten samen de Transnationale Universiteit Limburg op. Die grensoverschrijdende samenwerking is een Europese primeur.

ù De ambtenaren van de lokale besturen van de socialistische vakbond in Wallonië staken omdat er nog geen collectieve arbeidsovereenkomst is. De ambtenaren vragen een hoger loon en een 35-urige werkweek.

ù De geluidsoverlast afkomstig van de luchthaven van Zaventem is tussen 1998 en 1999 niet gestegen. Dat meldt luchthavenexploitant BIAC. Er waren meer vluchten, maar het gebruik van stillere motoren heeft die stijging gecompenseerd.

Vrijdag 19 januari.

In heel Vlaanderen staken de chauffeurs van De Lijn. Ze eisen dit jaar én volgend jaar een loonsverhoging van zeven procent. De directie van De Lijn vindt de eis onrealistisch.

ù De onderwijsvakbonden reageren boos op de regeringsmededeling op de openbare omroep van minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD). Die geeft uitleg over het regeringsstandpunt in verband met de eisen die de bonden stellen. De mededeling komt er minder dan een week voor de algemene onderwijsstaking.

Zaterdag 20 januari.

Zo’n duizend Vlaams-Blokaanhangers betogen in Oostende tegen het asielbeleid. Oostende is niet toevallig de thuisstad van minister van Sociale Integratie Johan Vande Lanotte (SP).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content