Hoe Duits is Albert Rivera?

© BelgaImage

Was Mariano Rajoy liever in Duitsland geboren? De manier waarop de Spaanse premier afgelopen maandag ‘de politieke klasse in Duitsland’ prees, laat vermoeden van wel. Als leider van een minderheidsregering zoekt Rajoy al maanden naar een begrotingsakkoord.

Sinds Rajoys aanpak van het Catalaanse referendum weigeren beide gedoogpartners nog mee te stemmen. Vooral de liberale partij Ciudadanos profileert zich als alternatief voor de door corruptieschandalen geteisterde Partido Popular van Rajoy. De harde lijn die partijleider Albert Rivera tegenover Catalonië aanhoudt, doet het goed bij rechtse kiezers. In peilingen is Ciudadanos de grootste partij.

Rajoy dreigt er nu mee de begroting zonder voorafgaand gedoogakkoord ter stemming voor te leggen, om zo Rivera onder druk zetten. Toont Rivera verantwoordelijkheid, zoals de Duitsers? Of krijgt hij weldra de schuld toegeschoven voor vervroegde verkiezingen?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content