Koude Oorlog Koude Oorlog De race om de atoombom : een verbijsterend verhaal Op 16 juli 1945 brachten Amerikaanse wetenschappers in New Mexico de eerste atoombom tot ontploffing. Trinity, zoals de bom heette, deed het voortreffelijk: ze was viermaal zo krachtig als gepland. De succesvolle test maakte van de Verenigde Staten de eerste kernmacht op aarde.
Nieuws Nieuws In beeld: De tien meest dodelijke leiders en hun motieven De afgelopen 130 jaar vonden enkele verschrikkelijke genocides, systematische executies en brutale oorlogen plaats. Allen veroorzaakt door politieke leiders, elk met hun eigen achterliggende redenen.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Russische vrouwen moeten de mannen baren die Poetin naar het front kan sturen. En daar gaat het mis' Het Kremlin neemt volop maatregelen om het geboortecijfer op te krikken. Dat is bittere noodzaak, schrijft Robbert de Witt (EW). Er worden naar schatting 1.200 Russen per dag gedood of zó ernstig verwond dat zij niet meer terug kunnen naar het front.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘Een sterk leger is niet de enige voorwaarde om veilig te zijn, maar het blijft wel een belangrijke voorwaarde’ Hoe kun je nu denken aan avonturen in Azië als er zo veel onveiligheid in en rondom Europa bestaat?
Opinie | Eric Vrijsen Opinie | Eric Vrijsen 'Mark Rutte is de ideale loopjongen voor het gezamenlijk belang van de NAVO' 'Een handige vlerk als Mark Rutte kan de NAVO best gebruiken', schrijft EW-redacteur Eric Vrijsen.
Boeken Boeken Oud-president Nicolas Sarkozy over de Oekraïne-oorlog: ‘Deze crisis heeft al te lang geduurd. We dansen op de rand van de vulkaan’ Gedurende zijn presidentschap besteedde Nicolas Sarkozy speciale aandacht aan de relatie met Rusland. In Tijden van confrontatie, zijn autobiografie die eerstdaags verschijnt, analyseert de voormalige Franse president de Russisch-Oekraïense oorlog. Een voorpublicatie.
Wereld Wereld Filosoof Yuval Noah Harari: ‘We kunnen de Derde Wereldoorlog nog voorkomen' Kan de wereld nog gered worden? De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari praat over de oorlog in zijn thuisland en de invloed van China en Rusland. En voor de Europeanen heeft hij nog enkele nuttige adviezen. ‘Europa kan niet elke vier jaar afwachten wie de volgende Amerikaanse president wordt.’
Opinie | Tom Kenis Opinie | Tom Kenis ‘Het einde van Israël? Regime dat nu de plak zwaait, loopt op zijn laatste benen’ Als aandachtstrekker kan het tellen, maar even voor alle duidelijkheid: dit is geen pleidooi voor de zoveelste genocide of de ‘verhuis’ van wie dan ook, al dan niet vrijwillig. Het is een blik in de nabije toekomst van het systeem dat al decennia lang het dagelijkse leven dicteert van zo'n 14 miljoen zielen. Het regime dat de plak zwaait tussen de oevers van de Jordaan en de kabbelende golven van de Middellandse Zee loopt namelijk op zijn laatste benen.
Wereld Wereld Russische auteur in ballingschap: ‘De enige vraag is of Navalny werd doodgeslagen, neergestoken of vergiftigd’ ‘Poetin maakte een grote fout toen hij Navalny liet vermoorden.’ Dmitri Glukhovsky, een Russische auteur die tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld werd vanwege zijn boeken, gelooft dat de aanhangers van Navalny vastberaden zullen verder strijden voor zijn idealen.
Wereld Wereld ‘Poetin vecht tegen de halve vrije wereld, hij kan niet winnen’ De nieuwe Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radek Sikorski, waarschuwt tegen Poetin. ‘Als hij wint, zal hij Oekraïne met de grond gelijkmaken en de inwoners in zijn leger dwingen om het als basis voor nieuwe oorlogen te gebruiken.’
Geschiedenis Geschiedenis Biograaf van 'antizioniste' Hannah Arendt: 'Ze was midden jaren 30 een regelrechte heldin' De Duitse filosofe Hannah Arendt werd altijd opnieuw als kroongetuige van de Israëlkritiek beschreven. 'Problematisch', zegt haar biograaf Thomas Meyer. Want Arendt had een complexe relatie met de Joodse staat, ze was tegelijk denker én activiste.
Opinie | Ludo De Brabander Opinie | Ludo De Brabander 'Wil Rusland echt een tweede front openen?' Volgens Michel Hofman, de stafchef van het Belgisch leger, moet Europa zich dringend voorbereiden op een mogelijke oorlog met Rusland. Wie vrede wil, bereidt zich best voor op een oorlog om Rusland af te schrikken, aldus Hofman. 'De Koude Oorlog lijkt wel terug', schrijft Ludo De Brabander van Vrede vzw.
Cultuur Cultuur Schrijver Georgi Gospodinov over populisme: ‘Nostalgie is een wapen geworden’ Met Schuilplaats voor andere tijden schreef de Bulgaar Georgi Gospodinov een scherpe kritiek op het populisme. ‘Ik schrijf om mijn angsten onder controle te krijgen.’
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Fukushima en de mythe van een "kernramp"' De veronderstelling dat zich bij Fukushima een kernramp heeft voltrokken, heeft zich diep in het collectieve bewustzijn genesteld, schrijft Robbert de Witt (EW). Maar in 2013 concludeerde de VN al dat er ‘geen direct aanwijsbare ziekten zijn geconstateerd als gevolg van blootstelling aan radioactieve straling’.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze Turkse schepen zijn de blokkade van de Bosporus voor Rusland niet aan het afdwingen Op sociale media gaan beelden rond van tientallen schepen in de Bosporus. Volgens veel commentaren zou het gaan om Turkse schepen die Russische schepen moeten beletten om door de zeestraat te varen. Dat klopt niet. De beelden tonen de viering van de honderdjarige verjaardag van Turkije. Het klopt wel dat Turkije sinds de inval van Rusland in Oekraïne de Bosporus voor Russische oorlogsschepen blokkeert.
Wetenschap Wetenschap Eerste boete voor ruimteafval: de ruimte wordt steeds meer een puinhoop De jarenlange ruimtevaart van de mensheid eist zijn tol. Op 4 maart zal voor het eerst in de geschiedenis menselijk ruimteafval per ongeluk inslaan op een ander hemellichaam dan de aarde.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Hoe Armenië de dupe wordt van Brusselse deal met dictator' Opnieuw heeft Europa de energie van de agressor nodig. Jaarlijks gaat er 8 miljard kubieke meter gas van Azerbeidzjan naar Europa, en dat wordt nog veel meer. De winst gebruikt Bakoe voor een modern leger om die arme Armeniërs onder de voet te lopen, schrijft Robbert de Witt.
Wereld Wereld Vergeten slachtoffers van Poetins oorlog: de Krim-Tataren Duizenden Krim-Tataren ontvluchten de Krim omdat ze worden opgeroepen door het Russische leger. Een lange tocht naar Kazachstan is vaak hun enige uitweg om niet naar het front te hoeven gaan. ‘Vooral tieners en twintigers lijden onder deze “auto-deportatie”.’
Wereld Wereld Frans Timmermans: 'Oekraïne moet zo snel mogelijk bij de EU komen’ 'Ik denk dat een succes maken van Oekraïne een van de weinige kansen is die we hebben om Rusland de andere kant op te duwen.' Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over Europa, Rusland, China, migratie en het klimaat.
Wereld Wereld 'Ik beschouw de oorlog in Oekraïne als onderdeel van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie' ‘In mijn jeugd had ik het gevoel dat het verschil tussen Oekraïners en Russen er niet toe deed’, zegt historicus Serhii Plokhy.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Waarom Russen hun geliefde Krim nooit zullen opgeven' 'Zelensky belooft steeds ook de Krim te gaan bevrijden. Maar in Poetins streven de Sovjet-glorie te herstellen, is de Krim een prestigeproject', schrijft Robbert de Witt. 'Want voor miljoenen Russen heeft het schiereiland een magische klank.'
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Pijnlijk, hoe Nelson Mandela’s ANC is afgegleden' De in het Westen zo geliefde ANC speelt een beschamende rol in de Oekraïne-oorlog. Officieel neutraal, kiest de de anti-apartheidspartij in werkelijkheid de zijde van agressor Vladimir Poetin, schrijft Robbert de Witt.
Europa Europa Neutraal of solidair met Oekraïne: het dilemma van Zwitserland Westerse landen zetten druk op Zwitserland. Ze willen dat het land, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie of de NAVO, zijn neutrale houding in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne versoepelt. Maar Zwitserland verkiest zijn neutraliteit boven solidariteit met Oekraïne.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, er wapperde op 8 mei geen Sovjetvlag aan de Reichstag Ter gelegenheid van de 78ste verjaardag van de Russische overwinning op nazi-Duitsland zouden onbekenden op 8 mei 2023 de Sovjetvlag hebben gehesen op het gebouw van de Reichstag in Berlijn. De beelden die dat zouden moeten bewijzen, dateren echter van voor die datum en het Duitse parlement, dat in de Reichstag is gevestigd, ontkent formeel dat die vlag er op 8 mei 2023 zou hebben gehangen.
Wereld Wereld Aangrijpende foto van hoogzwangere vrouw in Marioepol wint World Press Photo Niet verrassend is een iconisch beeld van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne verkozen tot Foto van het Jaar door World Press Photo.
Voetbal Voetbal Geleerd uit Studio Henri: hoe Italië en de Sovjet-Unie tosten om de EK-finale in 1968 Het EK van 1968 in Italië zal voor eeuwigd verbonden blijven met de toss in de halve finale tussen Italië en de Sovjet-Unie. Maar hoe ging dat eigenlijk in zijn werk?