Aangrijpende foto van hoogzwangere vrouw in Marioepol wint World Press Photo

STORIES. Toen Russische troepen op 24 februari 2022 Oekraïne binnenvielen, richtten ze zich onmiddellijk op de strategisch belangrijke havenstad Marioepol aan de Zee van Azov. © Evgeniy Maloletka/Associated Press/World Press Photo 2023
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Niet verrassend is een iconisch beeld van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne verkozen tot Foto van het Jaar door World Press Photo.

Toen Russische troepen op 24 februari 2022 Oekraïne binnenvielen, richtten ze zich onmiddellijk op de strategisch belangrijke havenstad Marioepol aan de Zee van Azov. Fotograaf Evgeniy Maloletka maakte begin maart tijdens de bombardementen een confronterend beeld van een hoogzwangere vrouw die werd weggedragen op een brancard door vijf hulpverleners.  De vrouw en het kindje overleden enkele dagen nadat de foto werd genomen, waardoor het beeld een hele nieuwe dimensie krijgt.

De jury benadrukt de kracht van het beeld en het verhaal erachter, evenals de wreedheden die het laat zien. De dood van zowel de zwangere vrouw als haar kind vat zoveel van de oorlog samen, waaronder de mogelijke bedoelingen van Rusland. Zoals een jurylid zei: “Het is alsof ze proberen de toekomst van Oekraïne te doden.”

Taliban

De winnaar van ‘Verhaal van het Jaar’ gaat naar negen beklemmende maar prachtige foto’s van Mads Nissen, die ons herinnert aan de mensen in Afghanistan die nu onder de Taliban en zonder internationale hulp leven.

STORIES. Vrouwen en kinderen bedelen om brood buiten een bakkerij in het centrum van Kabul, Afghanistan, op 14 januari 2022. © Mads Nissen, Politiken/Panos Pictures/World Press Photo 2023

Het winnende ‘Langetermijnproject’ gaat naar Anush Babajanyan, voor haar jarenlange werk om een verhaal te belichten dat buiten Centraal-Azië niet vaak aan bod komt, namelijk de gevolgen van het waterbeheer na het einde van de Sovjet-Unie, die door de klimaatcrisis alleen maar erger worden. Het project toont de krachtige geest van mensen die zich aan de nieuwe realiteit moeten aanpassen.

De winnaars werden geselecteerd uit 24 regionale winnaars, die werden gekozen uit meer dan 60.000 inzendingen (foto’s en multimedia) die door 3.752 deelnemers uit 127 landen werden ingediend.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content