Geschiedenis Geschiedenis Dwarse schilder Henri Matisse: meester van het licht en de kleur De Franse schilder Henri Matisse heeft de kunst van de twintigste eeuw enkele keren op haar kop gezet. Het Musée Matisse in Le Cateau-Cambrésis blikt nu terug op de beginperiode van deze laatbloeier.
Geschiedenis Geschiedenis Het mysterie Henri De Braekeleer: de missing link in het Belgische modernisme Ooit stond Henri De Braekeleer hoger aangeschreven dan James Ensor. De ten onrechte vergeten kunstenaar krijgt nu eerherstel in Musée Rops in Namen.
Opinie | Eric Rinckhout Opinie | Eric Rinckhout 'Nieuw paviljoen in Museum Middelheim: een noodzakelijke aanvulling voor de collectie in open lucht' Maar liefst tachtig procent van de sculpturen van het Middelheim Museum zit in een depot. Daarom besliste Middelheim om van het bestaande gesloten depot een Collectiepaviljoen te maken.
Louise Bourgeois, de kwellingen van een kunsticoon: 'Ik zet haat om in liefde' Ze wordt beschouwd als de grande dame van de hedendaagse kunst, maar Louise Bourgeois brak pas echt door toen ze al een eind in de zeventig was. Een ruim overzicht van haar kunst, geboren uit woede, wrok, wantrouwen én liefde, is te zien in Museum Voorlinden in Wassenaar.
Nieuws Nieuws Van Venetië tot Kaapstad: kunstenares Otobong Nkanga verovert de wereld De Nigeriaanse kunstenares Otobong Nkanga, die woont en werkt in Antwerpen, is veelgevraagd - van de Biënnale in Venetië tot het Zeitz Museum in Kaapstad. Portret van een oeuvre.
Geschiedenis Geschiedenis 'The horror! The horror!': het sadistische universum van Francis Bacon De mens is een homp vlees op weg naar het einde, en Francis Bacon schilderde hem virtuoos. Hoewel Bacon een liederlijk leven leidde, ging hij gebukt onder demonen, schuldgevoelens over zijn homoseksualiteit en de zelfmoord van zijn partner. Enigszins verrassend focust het Centre Pompidou in Parijs nu op het belang van de literatuur in het oeuvre van de Iers-Britse schilder.
Nieuws Nieuws Tekenaar Rinus Van de Velde maakt een film: 'Ik wil laten zien dat alles nep is' Kunstenaar Rinus Van de Velde heeft een film gemaakt die perfect aansluit bij zijn houtskooltekeningen. Om The Villagers op groot scherm te kunnen bekijken, moet u in Tim Van Laere Gallery in Antwerpen eerst door de decors ervan wandelen. Welkom in de wereld van bordkarton.
Wereld Wereld Een nazomer vol kunst: vijf tips voor culturele citytrips Welke steden moeten we dringend ontdekken? En wat is daar deze (na)zomer nog te beleven? We vroegen bij vier kunst- en cultuurminnaars om hun eigenzinnige tips en recente ontdekkingen.
Opinie | Eric Rinckhout Opinie | Eric Rinckhout Watou 2019: 'Saudade zonder grenzen' Watou 2019 staat in het teken van 'saudade'. De 39ste editie van het kunstenfestival in de West-Vlaamse grensgemeente verkent het onvertaalbare Portugese begrip, waarvoor we in het Nederlands woorden als 'heimwee', 'weemoed', 'nostalgie' én 'melancholie' nodig hebben. Het resultaat is een boeiende kunst- en poëziewandeling langs twaalf locaties. Met hoogtes en laagtes.
Wereld Wereld Het verhaal van Berthe Morisot: de zeldzame vrouw onder de impressionisten Ze was lang de enige vrouw in de mannenclub van Manet, Monet, Degas en Renoir, en een van de meest baanbrekende impressionisten. Ze had een zeer aparte blik, maar is helaas grotendeels vergeten. Dit is het verhaal van Berthe Morisot.
'Soms weet ik ook niet waarom ik iets schilder, maar ik weet dat het moet' Twintig jaar woont de Duitse schilderes Kati Heck al in ons land, en onze surrealistische natuur heeft duidelijk sporen nagelaten. 'Humor is een levenshouding.'
Geschiedenis Geschiedenis Elsschot-biograaf Vic van de Reijt: 'Zijn literair werk was zijn troost én boetedoening' Pas in de nadagen van zijn carrière zie je bij Willem Elsschot 'echt schrijversgedrag', leert biograaf Vic van de Reijt in De ontdekking van Willem Elsschot, de bundel verhalen, kritieken en essays waarmee hij zijn pionierswerk afsluit. 'Hij was meer zakenman dan schrijver.'
Nieuws Nieuws Luc Tuymans over zijn tentoonstelling in Venetië: 'Wie dit mooi vindt, heeft er geen fluit van gesnapt' In Palazzo Grassi, het Venetiaanse stadspaleis van tycoon en kunstcollectioneur François Pinault, brengt Luc Tuymans met La Pelle een verbluffend overzicht van dertig jaar schilderen. Monumentaal en dreigend werk, dat geen rooskleurig beeld van onze wereld schetst. 'Milder worden of waardig ouder worden, is voor mij geen optie', zegt Luc Tuymans. Knack zocht hem op in Venetië.
Opinie | Eric Rinckhout Opinie | Eric Rinckhout 'Luc Tuymans in Venetië: een tijdbom in het stadspaleis' 'La Pelle' in Venetië is ongetwijfeld de indrukwekkendste overzichtstentoonstelling die Luc Tuymans (60) tot nu toe heeft gemaakt, vindt onze recensent Eric Rinckhout. 'Tuymans maakt de staat van de wereld op en dat beeld oogt niet fraai.'
SMAK-directeur Philippe Van Cauteren: 'Een museum moet ingaan tegen wat sociaal wenselijk is' Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst SMAK in Gent bestaat twintig jaar en viert dat met de expo Highlights for a Future: een greep van meer dan tweehonderd werken uit de collectie. Artistiek directeur Philippe Van Cauteren blikt terug en vooral vooruit.
Wereld Wereld Expo: bestaat er zoiets als dé Amerikaanse kunst? Het Wallraf-Richartz Museum in Keulen, dat uitpakt met een overzichtsexpo, meent van wel. Knack sprak met Amerika-specialist David Anfam en met de Belgische schilder Koen van den Broek over de eigenheid ervan, en het verschil met de Europese kunst. 'Piet Mondriaans werk veranderde zodra hij in New York woonde.'
Co-curator Manfred Sellink over het kleine oeuvre van de meester: 'Bruegel is de ironische buitenstaander' In Wenen opent deze week een unieke tentoonstelling over Pieter Bruegel de Oude. In het Kunsthistorisches Museum zijn maar liefst 30 schilderijen - op een oeuvre van 44 - en 35 tekeningen te zien. 'Je kunt geen enkel schilderij van Bruegel helemaal duiden. Juist dat blijft ons bezighouden', zegt Bruegelspecialist Manfred Sellink.
Rosine De Dijn portretteert de vrouwen van Peter Paul Rubens Rubens schilderde niet alleen veel vrouwen, ook zijn leven werd door hen bevolkt - van echtgenotes tot opdrachtgeefsters. Rosine De Dijn schreef er een boek over: De vrouwen van Rubens. Daarin is het vooral Rubens' moeder, Maria Pypelinckx, die een cruciale rol speelt. 'Maria had geen emancipatorische wetten nodig.'
Geschiedenis Geschiedenis Schilder Adriaen Brouwer krijgt eerherstel in Oudenaarde: 'Hij hoort thuis bij de groten' Bijna was hij helemaal vergeten: Adriaen Brouwer, de op zijn 34e in 1638 gestorven schilder van kroegtaferelen waarin rokende mannen zich tegoed doen aan drank en overspel. In zijn geboortestad Oudenaarde opent op 15 september het eerste overzicht ooit. 'Brouwer hoort thuis tussen de groten: Bruegel, Rubens en Rembrandt', zegt curator Katrien Lichtert. 'Dit overzicht is een eerherstel.'
Geschiedenis Geschiedenis Zoutelande heeft meer te bieden dan het 'oude strandhuis' en de 'grijze wolken' uit het liedje Zoutelande, Veere en Domburg zijn niet alleen in trek bij Belgische toeristen. Begin twintigste eeuw trokken Nederlandse kunstenaars zoals Piet Mondriaan en Jan Toorop naar die kustgemeenten om er in alle rust het bejubelde Zeeuwse zilveren licht te schilderen. Het Gemeentemuseum in Den Haag wijdt er nu een verrassende tentoonstelling aan.
Geschiedenis Geschiedenis Kubisme: Wat maakt Picasso's Guernica zo tijdloos? Guernica is een van de meest iconische kunstwerken van de twintigste eeuw. Pablo Picasso schilderde het monumentale doek nadat de Baskische stad Gernika tijdens de Spaanse burgeroorlog door de nazi's werd gebombardeerd. Een expo in Parijs legt de bewogen ontstaansgeschiedenis bloot.
Nieuws Nieuws 'Déjeuner dans la merde': Sam Dillemans schildert de Eerste Wereldoorlog De Eerste Wereldoorlog heeft zich opgedrongen aan Sam Dillemans. Het resultaat: de expo Goodbye to All That - ofwel: 150 soms monumentale schilderijen waarin soldaten nauwelijks voorstelbare ellende en gruwel ondergaan tussen loopgraaf en bomkrater